Prosto je smešno kako se Uran oko Sunca kotrlja na boku. I ostale planete imaju neki svoj nagib ose rotiranja prema ekliptici, tj. ravni u kojoj se oko Sunca kreću, ali Uran je baš preterao. A ono što naučnike naročito interesuje jeste kako je i zašto do toga došlo. Šta je uzrok tom drastičnom nagibu?

Uran

Prva ideja bila je da je do izvrtanja planete došlo udarom nekog tela u nju još u vreme nastanka. Možda je bilo i više sudara, čitav niz njih. To je lepa teorija, ali ona ne može da objasni zašto se, i pored toga što je nastao u sličnim okolnostima, susedni Neptun toliko razlikuje od Urana. Očekivalo bi se da i Neptun nosi neke ožiljke i da je trpeo neke posledice udara takvih udara, a one se ne vide. 

UranNeptunUran i Neptun

Postoji međutim teorija koja otklanja ove nedoumice i nudi rešenje problema nakrivljenog putovanja Urana oko Sunca. Po njoj veliki nagib Urana može da se objasni gravitacionim uticajem nekog velikog starog satelita. Pa čak i mali sateliti imaju izvesnu moć nad matičnom planetom posmatrano na duži period. Malim, ali dugim i konstantnim gravitacionim uticajem, blagim guranjem planete sateliti uspevaju da poremete nagib matične planete. Ovaj uticaj je još značajniji ukoliko se satelit udaljava od svog domaćina. A nedavna precizna posmatranja su otkrila da migracije satelita nisu nešto izuzetno i da se sateliti i Jupitera i Saturna udaljavaju od matičnih planeta. Oni polako migriraju. Uostalom slično je i sa našim Mesecom koji se od Zemlje udaljava godišnje 3,8 centimetara. 

Da se vratimo Uranu. Naučnici sa Pariske opservatorije su pokrenuli simulaciju koja je trebalo da pokaže mogući uticaj satelita na matičnu planetu. U simulacioni program su ubačeni relevantni podaci o Uranu i podaci o imaginarnom satelitu i zatim je program pokrenut. Pokazalo se da je satelit koji ima samo hiljaditi deo mase Urana u stanju da nagne planetu tokom svoje migracije od Urana. 

Međutim, problem je što Uran nema veliki satelit koji bi mogao da ga izvede u položaj ekstremnog nagiba. Zato sad predstoji istraživanje koje treba da pokaže da li je Uran u davnoj prošlosti mogao da ugosti neki veliki primordijalni satelit i to onaj koji je migrirao od planete. To je za sad još sasvim neizvesno i zato sa nestrpljenjem očekujemo nastavak ove priče!

Prema: Astronomy