Prve zvanične fotografije teleskopa Veb biće, kako je najavljeno, objavljene 12. jula ove godine, dakle dva dana po okončanju našeg kampa. Čitava naučna javnost, ali i šira publika sa velikim iščekivanjem čeka taj datum. 

Nasin administrator Bil Nelson je pre nekoliko dana obznanio da će jedna od tih fotografija biti najdublji pogled u svemir. A zapravo to je ono što najširu javnost i najviše zanima. 

pre
Stavite kursor na sliku da vidite koliko JWST daje kvalitetniju sliku dalekih objekata.

Ako vas zanima astronomija makar na skromnom nivou ljubopitljivosti prosečnog intelektualca, sigurno znate za Hablova duboka polja, a radi se o seriji snimaka koje je, sada već vremešni, slavni teleskop snimao od 1995. do 2012. godine. Te fotografije spadaju u red najznačajnijih fotografija dubokog neba koje su ikada napravljene i koje su u znatnoj meri doprinele boljem razumevanju svemira. Te fotografije su uspele da snime najudaljenije, a time i najstarije galaksije i to iz doba kada je svemir bio star svega nekih blizu 400 miliona godina. Ali, teleskop Veb je mnogo moćniji teleskop već i samim tim što svemir posmatra sa znatno većim ogledalom, ali i zbog toga što prima i detektuje zrake infracrvenog spektra koji prodiru kroz oblake prašine i gasa – a Habl je bio slep za te oblasti. 

Univerzum se širi, a time svetlost najranijih zvezda prelazi sa ultraljubičastih i vidljivih talasnih dužina na duže, infracrvene talasne dužine koje inače teleskop Džejms Veb može da detektuje i to u visokoj rezoluciji. 

Naravno, Vebova duboka polja su samo delić onoga što se od tog teleskopa očekuje i on će osmatrati vansolarne planete u pokušaju da ustanovi strukturu atmosfere nekih od njih, tj. što je zapravo najvažnije, da u njoj otkrije bio markere koji bi svedočili o mogućem životu na planeti.

Džejms Veb će posmatrati i tela Sunčevog sistema i možda će otkriti neka koja su nam za sad nepoznata. Zapravo o zadacima ovog teleskopa pročitajte neki od tekstova koje smo linkovali dole. 

JWSTpodaci 1

Ideja o izgradnji ovog teleskopa potiče s kraja prošlog veka, preciznije iz 1996. godine, kada je poseban komitet preporučio Nasi da počne izgradnju. Lansiranje je tada bilo planirano za 2007. godinu, ali kako to već ide sa velikim teleskopima, usledila su brojna pomeranja, kašnjenja, a cena je dramatično rasla. Planirano je da teleskop košta 500 miliona dolara, a na kraju ta cena se popela na 10 milijardi.  Konačno, 25. decembra 2021. teleskop je lansiran da bi nakon mesec dana putovanja stigao u milion i pokilometara deleku Lagražovu tački 2 i tu se stacionirao. Tu se on nalazi daleko od toplotnog zračenja Zemlje… uostalom čitajte o Vebu:

 


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...