meteori-u-nociPočetak i sredinu avgusta osim ljetnih sparina po danu obilježavaju u zvijezde padalice po noći. Kada sićušni komadi međuplanetarne materije brzinama od nekoliko desetaka kilometara u sekundi ulete u Zemljinu atmosferu dolazi do ionizacije i pojave vidljivog svjetlećeg traga na noćnom nebu. Tu pojavu nazivamo meteor ili „zvijezda padalica“.

Istina, tijekom svake noći ako smo dovoljno uporni vidjeti ćemo bar jednu zvijezdu padalicu, no postoje periodi tijekom godine kada je njihova učestalost pojavljivanja znatno veća te se zna vidjeti i po nekoliko desetaka ili čak i stotina zvijezda padalica u samo jednoj noći. U tim slučajevima Zemljinu putanju oko Sunca presijecaju oblaci međuplanetarne materije zaostali od raspada nekadašnjih kometa. Čak i maleni komadići, ne veći od zrnca pšenice ili kukuruza znaju jako „prosvijetliti“ nebom. To stoga što se oslobađa velika količina energije zbg visokih susretnih brzina tijela i Zemljine atmosfere. Sama izgaranja i ionizacija zvijezda padalica događa se na visinama od 30-50 do 60-80km visine.

Meteori koje vidimo iznad nas u zenitu tako mogu biti udaljeni svega nekoliko desetaka kilometara dok su oni koje vidimo blizu horizonta udaljeni i po nekoliko stotina kilometara.

Početkom i sredinom avgusta aktivno je nekoliko meteorskih skupina a najpoznatiji su Perzeidi. Njihovo je izvorište u zviježđu Perzeja koje se u večernjim satima pomalja iznad sjeveroistočnog horizonta. Meteorske skupine imena dobivaju prema zviježđu gdje im se nalazi izvorište (radijant). Perzeidi potječu od raspadnutog tijela komete Swift-Tuttle a makismum aktivnosti obično je u noći s 11. na 12 ili 12. na 13. avgusta. Najviše se zvijezda padalica, zbog zakonitosti nebeske mehanike vidi tijekom ranih jutarnjih sati. Da biste sami ili u društvu uživali u ljepotama noćnog neba prošaranog kratkotrajnim bljeskovima nije vam potrebna nikakova tehnička oprema. Dovoljno je samo pronaći mjesto sa što manjim svjetlosnim zagađenjem i što većom vidljivošću neba te se obružati strpljenjem. Ma u koji dio neba gledate meteori će sami doći. Moguće je da se povremeno pojavi i neki ekstremno sjajni meteor, takav će vas doživotno nagraditi slikom za pamćenje cijelog života. Uostalom, zašto ne bi jednu ili više večeri zaspali na terasi ili negdje gdje imate neometan vidik prema nebu. Nemorate lajkati, šerati, klikati, pisati, plaćati,pisati zamolbe, odgovarati na ankete, ispunjavati pristupnice, čekati u redu – samo se opustite i uživajte. Prirodna klima, prohladni zrak, nebeska pozornica, noćno kupanje – tko to može platiti!

Iz članka: Perseidi:

Najstriji zapis o Perseidima potice iz Kine. Jedno rano jutro 36-te godine nase ere kineski osmatraci su zabelezili preko 100 meteora za koje danas verujemo da su bili Perseidi. O Perseidima postoje zatim zapisi i iz VIII, IX, X i XI veka. I ovi zapisi dolaze sa dalekog istoka (iz Japana, Kine i Koreje).