Nakupine međuplanetarne materije nastale i razasute po putanji komete Swift-Tuttle već više od 2000 godina, tijekom jula i avgusta, dolaze u kolizionu putanju s našom planetom. Riječ je o komadima veličine zrna kukuruza, teniske loptice, košarkaške lopte ali i većim. Brzinom od preko 70km/s ulijeću u gornje slojeve atmosfere gdje usljed ionizacije nastaje sjajan i lako uočljiv kratkotrajni svjetleći trag na noćnom zvjezdanom nebu. Kažemo da se radi o meteorima. Ukoliko su takve pojave iznimno sjajne astronomi ih definiraju kao vatrene kugle. Na početku i kraju meteorske aktivnosti Perzeida vidljivo je svega nekoliko meteora svakog sata da bi prema maksimumu taj broj rastao a u noći maksimuma (12/13 kolovoza) nerijetko zna dosegnuti brojku i preko 100 meteora na sat vidljivih golim okom!

perzeidi_radijant

Ove će godine sjajni Mjesec smetati za gledanje Perzeida. Usljed poosvijetljenja neba veliki broj manje sjajnih meteora nećemo opaziti, no Perzeidi su „igra na sigurno“ za sve one koji odluče probdijeti koji sat ili cijelu noć ispod zvjezdanog neba.

Meteore je moguće vidjeti u ma kojem dijelu neba, važno je otići na mjesto sa što boljim pogledom prema horizontu i bez direktno vidljive umjetne rasvjete. Ishodište (radijant) Perzeida je u zviježđu Perzeja odakle se raspršuju po cijelom nebu. Narednih nekoliko noći i spori prolazak ISSa u jutarnjim satima iznad naših krajeva dati će dodatnu draž ovim događanjima, a tu su još i nekoliko drugih meteorskih skupina koje su aktivne istovremeno s Perzeidima. Ne propustite nabolju ljetnu nebesku predstavu.


O Perseidima

Priručnik za vizualno promatranje meteora