Aprilske zvijezde padalice (meteori) iz skupine Liridi biti će vidljive na našem zvjezdanom nebu od 16. do 26. aprila. Maksimalni broj pojedinačnih meteora iz ove skupine moći ćemo vidjeti u noćima s 21. na 22. i 22. na 23. aprila.

vatrena_lopta
Iznimno sjajan meteor iz skupine Liridi, takve pojave nazivamo vatrenim loptama

Ovisno o svjetlosnom zagađenju na noćnom nebu tijekom svakog sata možemo vidjeti po nekoliko meteora. Riječ je o skupini koja statistički ima veoma veliki broj sjajnih meteora a značajan dio njih bude toliko sjajan da ih nazivamo „vatrenim loptama“. Nerijetko iza njihove iznenadne pojave na nebu ostane svijetleći trag u trajanju od par sekundi. Za vrijeme maksimuma aktivnosti Lirida realno je očekivati dvadesetak ili i više meteora na sat.

liridi_radijant
Izvorište meteorske skupine Liridi u zviježđu Lira, nedaleko sjajne zvijezde Vege

Liridi svoje porijeklo duguju kometi Thatcher(C/1861 G1), a iz povijesnih zapisa vidljivo je da su bili aktivni i prije 2.600 godina. Naziv Liridi dobili su prema zviježđu Lira gdje im se nalazi izvorište. Do pojave meteora dolazi kada mali grumeni međuplanetarne materije (u ovom slučaju komete) velikom brzinom (nekoliko desetaka km/s) ulete u Zemljinu atmosferu. Tada dolazi do ionizacije i pojave kratkotrajnog, više ili manje sjajnog, svjetlećeg traga. Za opažanje meteora nisu nam potrebna tehnička pomagala. Dovoljno je izabrati tamnu lokaciju s čim većim vidnim poljem, udobno se smjestiti i biti strpljiv pri pogledu na nebo. Poznato je kako su Liridi ponekada znali dostići brojnost i preko 100 meteora na sat za vrijeme maksimuma. Ipak, s meteorima se „nikad nezna“, ukoliko ne pokušate opažati ih možda propuštate veliku nebesku predstavu..


Priručnik za promatranje meteora