sakii

Noćas je održana Skajp astronomska konferencija AM. Konferencija je počela koju sekundu pre ponoći, 7. novembra (subota) da bi se nastavila do rane zore. Uvodno izlaganje dao je Srđan Penjivrag koji se ponovo potvrdio kao najveći poznavalac planetarnih misija (i šire) koga ima ovaj region. Nakon uvoda koji je trajao dvadesetak minuta usledila su brojna pitanja i opsežni, precizni odgovori. Prisutni su mogli da čuju neke sasvim nove i sasvim sveže informacije u astronautksim istraživanjima Meseca i Marsa, zatim podatke o planovima Nase, Ese i ostalih važnih svemirskih agencija. Potom se priča prenela na istraživanja susednih planeta i još dalje, do kraja Sunčevog sistema. Nakon toga mogli smo da čujemo do sada sasvim nepoznate informacije o predstojećem lansirnju domaće, privatne stratosonde, te raspravu o tehničikim i naučnim potencijalima pojedinih svemirskih agencija itd. Čitava konferencija je trajala ukupno 4,5 sata!

Tehnički uslovi za prisustvo na konferenciji bili su za neke goste, nažalost, previsoki, pa je dolazilo dao prekida komunikacije sa njima, ali sve u svemu i sa te strane čitava konferencija je ipak dobro prošla.

Konferenciji je prisustvovalo ukupno deset gostiju - što je broj koji se i očekivao i koji smo organizaciono mogli da podnesemo. Za više, potrebno je veće iskustvo i bar dva administratora, jer se pokazalo da održavanje konferencije nije sasvim jednostavan zadatak, pogotovo kad vas interesuje šta se priča i želite da učestvujete u raspravi.

Konferencija je snimljena i očekujemo da bar najzanimljiviji detalji budu objavljeni.