U Kolarčevoj zadužbini: 

Kolaracliu

Predavanje DEJAN STOJKOVIC 3

Kad bi celu istoriju Univerzuma smestili u samo godinu dana, gde bi 1. januar bio Big Beng a 31. decembar današnji tre nutak, onda bi naša galaksija bila formirana 12. februara, planeta Zemlja 7. septembra, a celokupna pisana ljudska istorija bi stala u poslednjih nekoliko sekundi ovog kosmičkog kalendara. Ovo predavanje pokriće najznačajnije trenutke kosmičke istorije, sa posebnim osvrtom na pojavu intelegentnog života u relaciji sa zakonima fizike.   

Dr Dejan Stojković 


Ciklus: NAŠI NAUČNICI U SVETU

KRATKA ISTORIJA UNIVERZUMA

Petak, 30 jun 2017. u 18,00 sati

Dr Dejan Stojković,
State University of New York at Buffalo

Stojkovic 136Dejan Stojković je rođen u Vranju, završio je fiziku na PMF u Beogradu (kao prvi u generaciji) a magistrirao je na Institutu za Fiziku u Zemunu. Doktorirao je na Case Western Univerzitety, Kleveland (Amerika). Uradio je dve postdoktorske studije, jednu na University of Alberta a drugu na University Of Michigan. Trenutno je redovni profesor na SUNY at Buffalo (State University of New York at Buffalo).

Bavi se kosmologijom - naukom čiji je cilj da objasni nastanak, evoluciju i budućnost svemira.

Dobitnik je više nagrada od kojih izdvajamo Astor Award koji mi je dodelio Oxford Univerzitet, i nagradu Marko Jarić koja je poznata kao srpska Nobelova nagrada za fiziku.

 


U Maloj sali Kolarčeve zadužbine
Studentski trg 5
Beograd
Ulaz slobodan

malasala1

Zadužbina Ilije M. Kolarca
Centar zapredavačku delatnost
Studentski trg 5, Beograd
+381 11 263 50 73
+381 11 263 63 19

Kolarac: Crne rupe u vasioni i laboratoriji - najava predavanja