venera merkur putanje-tijekom-sijecnja-2015
  Grafički prikazi; AstronomyNow, izradio Greg Smye-Rumsby.
  Venera Merkur 04012015 marino-tumpic REX
  Fotografija Venere i Merkura od 04.01.2015. Marino Tumpić, Vidulini Observatory

Narednih dana na večernjem nebu dočekuje nas pravi „nebeski show“. Nedugo nakon zalaska Sunca nisko nad jugozapadnim horizontom, još u koloritu sutona, započinje sjajiti planet Venera.

Dvadesetak minuta nakon što ugledamo Veneru, niže nje („dole i malo desno“) pojaviti će se i planet Merkur. Biti će ga veoma teško isprva uočiti, no ustrajete li vidjet ćete planetu koja se nalazi najbliže Suncu. Obje će planete svakim danom biti sve višlje iznad horizonta, sve sjajnije i sve lakše uočljive za opažanje.

Merkur će se, zahvaljujući svojoj orbiti bliže Suncu, svakim danom sve više približavati Veneri da bi ju 11. januara dostigao i prestigao. U to vrijeme planeti će prividno biti veoma blizu jedan drugome, iako će ih u stvarnosti dijeliti deseci milijuna kilometara. Razmak između njih iznosit će svega 0.6° (između njih bi npr. taman stao Mjesec).

Poviše njih tu se nalazi i planet Mars. Ovaj nebeski trojac je ne baš česta prilika zaljubljenicima u pejzažnu fotografiju da „osim drveća i oblaka“ istovremeno u kadru ulove dvije, odnosno tri planete Sunčeva sustava. Ovakvo događanje se u astronomiji naziva konjukcija. Na priloženoj fotografiji koju je snimio autor teksta nalaze se i postavke fotoaparata te ih (ukoliko ste početnik u fotografiji) možete iskoristiti kao početne postavke za Vaš fotoaparat kojeg narednih večeri svakako ponesite sa sobom! Načinite pokoju fotografiju i svakako nam ih pošaljite. Rado ćemo ih objaviti.

venera merkur izgled-neba-pocetkom-sijecnja-2015