smS vremena na vreme mediji polude za super Mesecom pa pišu o njemu i najavljuju događaj kao čudo još ne viđeno. Otkriju da će tog i tog datuma (obično oko tri dana pre performansa) Mesec da bude veliiik, ma veći od sebe, i to tako opišu da čovek prosto ne zna da li treba da se brine ili će sve proći bez posledica. A nije retkost da se nađe neki mudrac koji otkrije blagotvorno dejstvo velikog Meseca po rast kose, potenciju i sve tako neke stvari.

E pre neki dan bio baš taj slučaj sa super Mesecom. Nismo ga najavili jer smo o tom fenomenu više puta pisali. Zadnji put to je bilo 24. novembra 2006.

Iz članka: Mesec u perigeju i apogeju

Mesečeva orbita oko Zemlje je eliptična, sa prilično izraženim (kao i većine tela u Sunčevom sistemu) ekscentricitetom od 5,49%. Zapravo, uvek kada je velika osa orbite okrenuta ka Suncu ili, drugim rečima, kada je Mesec pun ili mlad, privlačnost Sunčevog gravitacionog polja povećava taj ekscentricitet.

Kombinacija efekata orbitnog ekscentriciteta Meseca i Sunčeve privlačne sile rezultita značajnim razlikama u prividnoj veličini i sjaju Meseca u perigeju i apogeju. Ekstremne vrednosti ove dve veličine javljaju se kada oni nastupaju u vreme punog ili mladog Meseca, a oni dugoročni ekstremi javljaju se u mesecima oko Zemljinog prolaska kroz perihel (najbliži prolazak Suncu, kada su efekti Sunčevog privlačenja najizraženiji), tokom prvih nekoliko dana januara svake godine.

apside

Na gornjoj slici jasno se da uočiti upadljiva razlika u veličini punog Meseca u perigeju u odnosu na apogej. Većina ljudi nije u stanju da registruje tu razliku zbog toga što najčešće na nebu nema neki reper u odnosu na koji bi mogla da se prosuditi ugaona veličina Meseca. Da bismo izmerili i ispitali razliku, najlakše nam je da snimimo Mesec u perigeju i u apogeju i da uporedimo fotose.... Mesec u perigeju i apogeju

A evo i filmića koji lepo sve objašnjava:

 


Mjesec u apogee-ju

Super Mjesec - istine i laži

Mesec u perigeju i apogeju

Koliko je zapravo Mesec veliki?

Zašto je Mesec na horizontu tako velik

Super Mjeseciz Trebinja

U CARSTVU POSVETLJENE LUNE 
Konzilijum naučnika, na čijem čelu je dr Frenk Mekoj, profesor astrofizike na Univerzitetu Stenford u NJu DŽerziju, zainteresovao je naučnu, ali i širu javnost u Sjedinjenim Američkim Državama i drugde u svetu, najavom delimičnog posvetljavanja Meseca.