DANI ASTRONOMIJE TREBINJE 2011.

01_MeNOM_logo-115Trebinjsko Astronomsko Udruženje i Opština Trebinje kao pokrovitelj, organizovali su Dane Astronomije Trebinje 2011. u periodu 04. – 07. oktobra. Ovo je po prvi put da se ovakva astronomska manifestacija u ovom obimu, trajanju i kvalitetu sadržaja organizuje u Republici Srpskoj i vjerovatno u BiH. Tokom ova četiri dana vremenske prilike su bile idealne sa izvanredno vedrim nebom.

05

Aktivnosti su počele u utorak večer 04. oktobra programom ''Međunarodna noć osmatranja Mjeseca'' (pomaknut ranije za 4 dana) kada je sa igrališta OŠ ''Vuk Karadzić'' više od 150 djece, učenika, omladine i građana (mnogi po prvi put u životu) imalo priliku da kroz teleskop osmotre Mjesec, njegove kratere, planine i ''mora''.

13

Narednog dana 05. oktobra aktivnosti su nastavljene programom ''Pogled na Sunce''. Sa igrališta OŠ ''Vuk Karadzić'' oko 200 učenika škole, gimnazijalaca i omladine u jutarnjoj i popodnevnoj smjeni, teleskopima sa solarnim filterom posmatralo je Sunce i tamne pjege na njegovoj površini.

Pogledajte album fotografija iz Trebinja
album

21_PnSDani Astronomiie Trebinje 2011. nastavljeni su 06. oktobra programom predstava u mobilnom planetarijumu u vlasništvu Društva Astronoma Srbije koji je za ovu manifestaciju dopremljen u naš grad. Riječ je o modernoj opremi vrijednoj 35.000 KM, koju su Beograđani dobili od UNESCO-а tokom 2009. godine. Postavljanje mobilnog planetarijuma – savremenog nastavnog sredstva, omogućilo je učenicima i svim zainteresovanim građanima upoznavanje sa astronomijom najstarijom i najljepšom naukom.

33

Planetarijum je bio postavljen u fiskulturnoj sali OŠ ''Vuk Karadzić'', gdje su zahvaljujući menadzmentu škole tokom dva dana sva djeca ove škole, njih oko 850 kao i 50-ak djece drugih škola te poneki student i građanin, imali priliku posjetiti planetarijum. Tokom polučasovnih predstava rukovođenih od strane Gorana Pavičića, prikazane su osnove orijentacije na noćnom nebu, nazivi i oblici sazviježđa, putovanje kroz Sunčev sistem, planeti, meteori.

20

Također u pratnji planetarijuma naš grad su posjetila dvojica renomiranih i svijetski priznatih srpskih astro-fizičara, Prof. dr Milan Dimitrijević i Prof. dr Luka Popović koji su održali dva predavanjа. Prof. Milan Dimitrijević je 06. oktobra u 19 časova u amfiteatru Fakulteta za Proizvodnju i Menadzment održao naučno predavanje ''Astronomija XXI veka''. Nakon predavanja, za posjetioce upriličeno je posmatranje Mjeseca teleskopom. Narednog dana 07. oktobra u 15 časova Prof. Luka Popović u gimnaziji ''Jovan Dučić'' održao je naučno predavanje ''Putovanje Vasionom''. Inače Prof. Milan Dimitrijević (predsjednik Društva Astronoma Srbije) i Prof. Luka Popović su Naučni savjetnici na Astronomskoj Opservatoriji Beograd.

28

Kako ističu u Trebinjskom Astronomskom Udruženju, tokom manifestacija više od 1200 djece, omladine, studenata i građana našeg grada prisustvovalo je jednom od astronomskih dešavanja u ova četiri dana.

29

Trebinjsko Astronomsko Udruženje kao organizator Dana Astronomije Trebinje 2011, se zahvaljuje gostima iz Beograda na nesebičnom trudu uloženom u ovu posjetu, kao i pokrovitelju manifestacije Opštini Trebinje i njenom rukovodstvu, koje je podržalo organizaciju manifestacije. Tokom boravka u Trebinju ugledni naučni radnici iz Beograda posjetili su Opštinu gdje su razgovarali sa zamjenikom Načelnika. Gosti iz Beograda također su posjetili Narodnu Biblioteku Trebinje i Biblioteku SPC u Trebinju kojom prilikom su donirali vrijedne stručne i astronomske knjige.

23

Ova po svemu jedinstvena astronomska manifestacija, pored najvažnijeg zadatka popularizacije ove lijepe nauke među djecom, omladinom i građanstvom, poslužila je da se uspostavi saradnja Trebinjskog Astronomskog Udruženja sa astronomskim institucijama u Srbiji.

Važno je na kraju istaći da su mnogi TV, radio i novinski mediji popratili Dane Astronomije Trebinje 2011. Sve koje zanima rad Trebinjskog Astronomskog Udruženja mogu posjetiti Facebook profil udruženja na adresi:

http://sr-rs.facebook.com/pages/Требињско-Астрономско-Удружење /158580690841542


Pogledajte album fotografija iz Trebinja
album