Predstojećih večeri na zapadnom obzorju očekuju nas ne baš česte konstelacije čak triju planeta a njima će se sredinom tjedna pridružiti i mladi Mjesec. Uskoro nastupa i maksimum aktivnosti meteorskog potoka Perzeidi pa će doživljaj noćnog neba zaista biti nesvakidašnje bogat.

nebo-08082010
Orijentacijska karta našeg neba predvečer 08. avgusta, pogled prema zapadu

Opažanje ovih objekata i pojava vidljivo je golim okom i ne iziskuje potrebu za tehničkim pomagalima. Sve što zapravo trebate za uživanje pod zvijezdama je dobra volja, nešto slobodnog vremena i mjesto koje nije kontaminirano svjetlosnim zagađenjem.

Odmah po zalasku Sunca nad zapadnim obzorjem se pojavljuje sjajna Venera. Od nas je udaljena nepunih šest svjetlosnih minuta (brzina svjetlosti iznosi 300.000km/s), a sjaji poput zvijezde -4.2 magnitude (zvjezdane veličine, mjerne jedinice za sjaj nebeskih objekata).

nebo-10082010
Orijentacijska karta našeg neba predvečer 10. avgusta, pogled prema zapadu

Nešto poviše nje i udesno nalazi se Saturn a otprilike isto toliko ali s njezine lijeve strane - Mars. Prvi je od nas udaljen 85 svjetlosnih minuta a drugi svega 17. Razlika u sjaju je skoro nezamjetna za ljudsko oko (1.1mag Saturn, odnosno 1.5mag Mars), iako je Saturn 35 puta veći od Marsa, no i znatno je udaljeniji. Čak i golim okom iz dana u dan možemo jasno uočiti gibanje ovih planeta na nebu, pa postaje jasnije zašto su planete dobile baš takav naziv (riječ planeta u grčkom označava lutalicu, zvijezdu lutalicu).

Sredinom narednog tjedna Mjesec u prvoj četvrti pridružiti će se „trokut-formaciji“ ovih planeta te će zaista činiti prizor za gledanje koje se ne propušta.

nebo-13082010
Orijentacijska karta našeg neba predvečer 13. avgusta, pogled prema zapadu

Kasnije tijekom noćnih sati a posebice u noći između 12. i 13. avgusta započinju i „zujanja“ sjajnih meteora po nebu. Zemlja ulazi u koncentraciju oblaka međuplanetarne materije čiji sitni komadići pri srazu s Zemljinom atmosferom proizvode brze i kratkotrajne svjetleće pojave na nebu – zvijezde padalice, odnosno meteore. Neki od njih mogu biti čak i sjaja punog Mjeseca. Većina njih potječe od familije Perzeida, no još je nekoliko meteorskih rojeva aktivno u tom vremenu. Ove godine maksimum aktivnosti pada u ranim jutarnjim satima..

nebo-kolovoz-perzeidi-radijant
Izvorište Perzeida

Događanja na nebu ima svakodnevno, a naredne večeri i noći zaista su interesantne čak i za laike, stoga ne propustite gledati Božanski igrokaz i to iz prvog reda, ma gdje se nalazili.

I ne zaboravite poželjeti Želju kad vidite zvijezdu padalicu! Usprkos astrološkim i drugim nadriznansvenim kvazistručnjacima imate sve šanse da Vam se želja i ostvari – budeti li uporni raditi u tom cilju.

Obzirom na pojačanu Sunčevu aktivnost ovih dana i izbačaje koronarne mase prema Zemlji nije nemoguće i da se tijekom noći nebom poput svjetleće zavjese na povjetarcu raznih boja pojavi i veoma rijetka – polarna svjetlost.