Dvogled je vrlo praktičan instrument, lak, jednostavan i lako prenosiv. Stavite ga u torbu i kad se nađete na pogodnom mestu za astronomsko posmatranje, izvadite ga i – posmatrate. Posmatrate kako ostali oko vas čitav sat instaliraju svoj teleskop, useveravaju ga, kolimiraju, priključuju na motor…. Dobro, dobro, ako imate priliku da posmatrate kroz teleskop, ne oklevajte. 

Mesec

mesec fazeMesec pun i u zadnjoj četvrti

Mesec je odličan objekat za dvogled. Profesionalci će vam reći da ne trošite vreme na pun Mesec, jer ga u toj fazi Sunce obasjava iz pravca Zemlje (poredak je Sunce -  Zemlja – Mesec) i njegova površina je bez senki, pljosnata i ravna. Drugim rečima u ovoj fazi Mesec je dosadan. To međutim nije sasvim tačno i posmatranje punog Meseca omogući će vam da steknete dobru predstavu o rasporedu Mesečevog reljefa. Naučićete gde su mora, najmoćniji krateri, planine itd. O tome imamo poseban članak, pročitajte ga.

Ipak, više detalja ćete na Mesecu uočiti kada se na njemu pojavi senka, a to je slučaj kada Sunce obasjava Mesec sa strane. Ta senka je Mesečeva noć, a ivica između senke i svetla zove se terminator. E tu u blizini terminatora je najuzbudljivije. Tu se najbolje vidi reljef, jer su tu senke kratera i planina i drugih reljefnih formi najduže i pogled ume zaista da bude očaravajući. 

 A dok posmatrate imajte na umu da svaki, baš svaki krater koji vidite nosi ime neke važne ličnosti iz istorije Zemlje, i da planine nose nazive naših, zemaljskih planina. Pa tako ne Mesecu možete da vidite Keplera, Platona, Aristaha, Eratostena, zatim Apenine, Tenerife ili Alpe.

Rečnik Mesečeve nomenklature

Jupiter

JupiterSateliti

Posmatranje Jupitera je obaveza svakog posmatrača. Naravno, Jupiter nije sa nama preko cele godine, ali ponekad je u opoziciji (suprotno od Sunca) a to je najbolje vreme. Dvogledom ne možete videti Jupiterove pruge, a ni čuvenu crvenu pegu, ali videćete neke, a možda i sve velike Jupiterove satelite. Oni kruže oko planete pa je moguće da je neki u momentu posmatranja baš negde iza nje. A otkriće ovih satelita (što je zasluga Galileja) označava jednu od prelomnih tačaka u istoriji spoznaje sveta izvan Zemlje. U svakom slučaju pokušajte da uočite neki satelit. On će se videti kao sasvim sitna, sjajna tačkica. Ima onih naučnika koji veruju da na jednom od njih postoji neki sasvim skromni oblik života. Ako ste strpljivi moći ćete da uočite momenat kada neki od satelita zađu iza planete. Ili se pojavi iza nje.

Saturn

Ako je na noćnom nebu i visoko nad horizontom nemojte propustiti susret sa Saturnom. Saturn je druga po veličini planeta u Sunčevom sistemu, moćan je, ali i vrlo daleko. Njegove satelite dvogledom nećete videti, ali postoji mogućnost da ugledate pomalo izduženu ovu planetu. To će biti zbog prstenova Saturna. Njih takođe ne možemo da razlučimo  dvogledom, ali ovaj ovalni izgled tačkice posledica je postojanje prstenova koji obavijaju planetu. 

Venera

Dvogledom ne možete da vidite faze kroz koje prolazi Venera, ali možete da vidite da Venera nije savršeno okrugla tačka – što govori o nekoj od faza Venere. Ali iskreno ni teleskopom od Venere ne možete očekivati bog zna šta jer je ta planeta prekrivena debelim naslagama neprozirne atmosfere. 

Mars

Ako su uslovi za osmatranje dobri videćete naglašeno crveno-narandžast mali, vrlo sitan kružić. Ali i to je dovoljno. Za više od toga ipak vam treba moćan teleskop. 

Uran

Uran je jedna o planeta koja može, istina ne baš tako lako, da se vidi i golim okom. Ona je na ivici vidljivosti i potrebno je, sem idealnih osmatračkih uslova, da znate da je pronađete. A to ćete mnogo lakše uspeti ako ga tražite dvogledom. Ovako: prvo utvrdite na kom parčetu neba je Uran, zatim dvogledom krstarite tim delom neba i … to je to. 

Neptun

Neptun je izazov. Ne vidi se golim okom, ali pomoću dvogleda to je moguće. Ako uspete – imate sve čestitke, zaista ste dobar astronomski posmatrač!

Komete

Komete su obično naglašeno difuzni objekti, a time i teže uočljivi i dvogled vam je tu od velike pomoći. Zavisno od njihovog sjaja komete se često mogu videti samo kao bledunjave mrlje na nebu, bar dok se ne približe bliže Zemlji. 

Mlečni put 

Svašta možete dvogledom da vidite u Mlečnom putu. 

Dvojne zvezde

Obavezno je da uočite Mizar i Alkor. Te dvojne zvezde se vide i golim okom, ali to važi samo za one posmatrače koji imaju odličan vid. Dvogledom je taj zadatak mnogo lakše ostvariti. Potražite prvo ove zvezde u nekom od brojnih astronomskih planetarnih programa (mada, ove zvezde su toliko poznate da verovatno već znate za njih). 

Ima, naravno, bezbroj dugih dvojnih zvezda koje ćete vremenom naučiti da nađete.

MizarAlkor

Rasejana jata zvezda

Plejade

Obavezan cilj! Interesantno je što se Plejade bolje vide kroz dvogled nego kroz teleskop. To je zato što dvogled po pravilu ima šire vidno polje pa jednim pogledom možete da obuhvatite celo ovo jato – i zbilja uživate u njegovom izgledu. Teleskopom vidite samo detalje koji sami po sebi nisu atraktivni. To je kao kad od lepe devojke vidite smo njeno uvo. Razumete! Golim okom od Plejada možete da vidite šest ili sedam zvezda, dvogledom 30 do 70. 

Kako da nađete Plejade

Hijade.

Slično je i sa Hijadama. Dvogled u ruke!

I znajte, od svih vaših prijatelja jedino vi možete da nađete ovaj objekat i pokažete ga svom dečku. Razume se ako među prijateljima nemate nekog astronoma.

Na karti? Evo ih kod Aldebarana

Praesepe

Isto!

(naravno, prvo pročitajte bar nekoliko rečenica o ciljanom objektu) 

Zbijena zvezdana jata

M13

Divan nebeski cilj. Nemojte očekivati moćnu sliku u dvogledu, ali svakako potražite ovo jato i znajte da se u njemu nalazi stotine hiljada zvezda. 

O M13 evo članka i fine fotografije

M22

Takođe primamljiv nebeski objekat.

Magline

M42

Poznata je još pod imenom Orionova maglina i može da se vidi i golim okom, ali dvogledom ćete je lakše uočiti. Inače, divna je, pa i više od toga. Evo lepe priče o ovom objektu.

M8

Ili Lagoon, još jedna maglina koju ne smete da zaobiđete ako imate makar blagu nameru da se smatrate dobrim posmatračem. 

M31

Poznata pod imenom Andromedina galaksija, ili Velika galaksija u Andromedi. To je naj-najznačajnija galaksija koju na nebu možete videti – ne računajući bledunjavi trag po nebu koji pravi naša galaksija, Mlečni put. 

A na raspolaganju su vam i M81 i M82 (evo ih ovde) itd. da ne nabrajamo više. Otvorite neki od brojnih astronomskih programa, uzmite dvogled i prepustite sa posmatranju. 

P.S. Ako ne znate koji biste program da koristite kliknite ovde. Odličan je.