Merkur na dlanu, nakon zalaska Sunca

Merkur se zbog svoje orbite ne udaljuje previše od Sunca te ga zbog toga nije lako uočiti na noćnom nebu. Najmanji i Suncu najbliži planet sa naših geografskih širina opažačima je vidljiv svega u par navrata godišnje i to u razdobljima od po nekoliko dana ujutro, odnosno navečer ovisno u kojem se položaju nalazi naspram Sunca i Zemlje.

merkur visina horizont 052022

Ovih dana imamo priliku za vidjeti Merkur nedugo nakon zalaska Sunca na zapadnom obzoru (nalazi se u istočnoj elongaciji). Vremenske prilike su nam naklonjene, Sunce zalazi u 20:09 a Merkur u 22:01 što nam daje lijepu prigodu da oko 21:00 nisko nad zapadnim obzorom (tamo gdje je Sunce zašlo) ugledamo svijetlu zvijezdicu – planet Merkur. Maksimalnu kutnu udaljenost od Sunca dostigao je jučer navečer (29.04.2022.) a sada će svakog dana polako početi „tonuti“ u Sunčevo večernje blještavilo. Legenda kaže kako je Nikola Kopernik (tvorac heliocentričnog sustava) na samrtnoj postelji izjavio kako mu je jedino žao što nikad nije vidio Merkur iako je izračunao njegovu orbitu i položaje na nebu. Mi imamo prigodu i vidjeti i mobitelom fotografirati ovaj planet večeras navečer te još par dana tijekom narednog tjedna. Utorak (02.05.2022.) mlad Mjesec nalaziti će se blizu Merkura. Nešto niže nalazi se i prekrasni zvjezdani skup M45 Plejade, koji se u našem podneblju naziva Vlašići, Vlahi, ako ga ugledate oftamolog je godinama daleko od Vas.

merkur osvjetljenje diska travanj svibanj 2022

Merkur se oko Sunca kreće po veoma izduženoj putanji, najbliže prilazi Suncu na 46 milijuna km a kad je najdalje ta razdaljina iznosi punih 70 milijuna km. Promjera je 4.800km, na njemu dan traje 59 Zemaljskih dana a godina 88 Zemaljskih dana. Tijekom dvije Merkurove godine dogode se svega tri tamošnja dana! Na osunčanoj strani temperature površine penju se na +482°C dok je na noćnoj strani istovremeno -184°C! Prvi zapis o Merkuru datira od 15. listopada 265 godine prije naše ere.

merkur travanj svibanj 2022