M 81 spada u najlepše galaksije na celom nebu. Ona je i jedna od najsvetlijih u Mesijeovom katalogu. Njena magnituda iznosi +6,8 i lepo se vidi dvogledom. Poznata je i pod imenom Bedeova galaksije jer ju je otkrio ovaj nemački astronom (Johan Elert Bode) 1774. a nešto kasnije, 1779. Pjer Mešan i Šarl Mesjeije su je uvrstili u Mesijeov katalog. Od nas je udaljena 12 miliona svetlosnih godina. 

M81

Kad ste već kod ove galaksije ne možete a da ne primetite suseda: M 82. I ovu galaksiju je otkrio Bode, takođe 1774. pa i ona nosi njegovo ime. 

KAKO DA POSMATRATE

M 81 se lako vidi – kad znate kako da je nađete, što može biti mali problem. Pokušajte ovako: krenite od Gama Ursa Majoris pa idite dijagonalno na suprotni „točak“ Velikih kola i zatim produžite dalje. Otprilike za isto rastojanja naletećete na M 81. Pod dobrim osmatračkim uslovima, a svakako bez Meseca na nebu, lepo ćete videti ovu galaksiju teleskopom od 75 do 100 milimetra (tj. tri do četiri inča). Već i sa malim uvećanjem uočićete njeno centralno jezgro.

Za uočavanje spiralne strukture galaksije biće vam potreban jači teleskop, onaj od 400 mm (tj. 16 inča).

M 81 i M  82 su u snažnoj interakciji. M 81 je deset puta masivnija galaksija te ona gravitacijom utiče na suseda M 82, remeti njen mir, komeša oblake gasa što konačno dovodi do rađanja novih zvezda. Vrhunac ovog procesa bio je pre 300 miliona godina kada su dve galaksije prišle jedna drugoj bliže nego što su danas.  Inače galaksija M 81 je bila predmet pomnog posmatranja pre 25 godina kada je u njoj iznenada blesnula supernova 1993J.

Napomena za neuke:

Ovo dole su gorepomenute glaksije. Nema nikakve šanse da ih kroz svoj teleskop vidite takve. Ovo su fotografije, snimljene dugim ekspozicijama, zatim debelo obrađenje. Naše oko ne može da se takmiči sa kamerom što se detalja tiče. Galaksije ćete videti kao sitne pegice, ali verujte, osećaj posmatranja je divan.

1071px Messier 81 HST

M 81. Više o ovom galaksiji

M82 HST ACS 2006 14 a large web

M 82. Više