Sunce, Zemlja i Mars danas u ravnini

Večeras, 22. maja, „crvena planeta“ nalazi se u opoziciji, planetarnoj konfiguraciji kada se Sunce, Zemlja i Mars nađu u ravnini, odnosno kada su Sunce i Mars na suprotnim stranama (opozicija) od Zemlje.

mars hst nasa 12052016
nebo 22052016

Matematički gledano, u takvoj situaciji zamišljena linija koji bi povukli od Sunca, preko Zemlje do Marsa bila bi pravac (ravna linija). Samo planete koje se nalaze dalje od Zemlje mogu biti u takvoj planetarnoj konfiguraciji. Školskim riječnikom kažemo da su tada Zemlja i Mars najbliže jedno drugome. Tijekom današnjeg dana od Marsa nas dijeli 76.145.315 km. Ipak, zbog ekscentričnosti Zemljine, a posebice Marsove putanje za ove opozicije dvije planete neće danas biti najbliže jedna drugoj već će se to dogoditi 30. maja kada će rastojanje biti manje od navedenog za 897.586 km te će iznositi 75.247.728km.

Zbog zakonitosti nebeske mehanike Zemlja i Mars u opoziciju dolaze svakih 26 mjeseci. Ovisno gdje se na putanji oko Sunca ovi „opozicijski trenuci“ dogode rastojanje između planeta može varirati od 54 pa sve do 103 milijuna kilometara! Trajanje opozicijskog ciklusa za vrijeme kojeg se Mars nalazi najbliže odnosno najdalje u toj planetarnoj konfiguraciji sa Zemljom iznosi nešto više od 15 godina. Velikom opozicijom nazivamo situaciju u kojoj se Zemlja nalazi najdalje od Sunca (afel) a Mars najbliže Suncu (perihel).

Mars večeras izlazi u 20.32 nad jugoistočnim horizontom. Karakterističnog je crvenkasntog sjaja a sjaj mu je -1.7 m (magnitude), poput veoma sjajne zvijezde. Nešto kasnije, u 21:01 izlazi skoro pun Mjesec, dvadesetak minuta kasnije (21:20) izlazi i Saturn.

Ova tri markantna objekta biti će cijelu noć vidljiva na nebu i lagani su ciljevi za vizualno opažanje i fotografiranje. Najbolje vrijeme za to nastupa oko 22:00 pa nadalje. Uz priloženu ilustraciju svatko ih može bez problema identificirati na nebu i uživati u prizoru. Skrenete li pogled prema zapadu, visoko na nebu očekuje vas još jedna sjajna planeta – plinoviti div Jupiter koji sjaji poput zvijezde -2.0 m. Ima li išta bolje od pogleda na tri planete i Mjesec u punom sjaju prije spavanja ili za vrijeme večernje šetnje?! Možda samo da sve to podijelite sa voljenom osobom.. Uživajte!

MarsOpozicija

Položaj označenih planeta 22. maja 2016.