Sva pažnja nam je usmerena na Džejms Veb svemirski teleskop ali ne zaboravimo šta nas još uzbudljivo čeka kada su pitanju teleskopi. Izuzetno veliki teleskop (Extremely Large Telescope, ELT) je revolucionarni projekat svemirskog teleskopa koji će nam omogućiti da proučavamo planete veličine Zemlje u obližnjim zvezdanim sistemima, prve galaksije u svemiru, supermasivne crne rupe i da pronađemo vodu i organske molekule u svemiru.

Ekstremno veliki teleskop je trenutno u izgradnji u visokom, suvom regionu na planinskom vrhu Sero Armazones u pustinji Atakama u severnom Čileu. Dimenzije teleskopa oduzimaju dah. Sa ogledalom od 39,3 m teleskop će moći da istražuje mračne domete kosmosa i pomaže u praćenju ubrzanja širenja univerzuma.

1
Ovako treba da izgleda najveći telekop na svetu (Swinburne Astronomy Productions/ESO).

„Uvek govorimo o teleskopima u smislu veličine njihovog glavnog ogledala, a ovde će biti 39 metara, što je pet puta, u prečniku, više od sadašnjih najvećih teleskopa koje koristimo“, rekla je menadžera ELT instrumenta Suzan Remzi.

Teleskop će davati 16 puta oštriju slike od Habla. Izgradnja teleskopa počela je 2014. godine, a njegov dizajn je uključivao primarno ogledalo od 39,3 metra (130 stopa) i sekundarno ogledalo od 4,2 m (14 stopa). Opservatorija će biti podržana adaptivnom optikom, osam laserskih vodećih jedinica i više naučnih instrumenata

Kada bude završena, opservatorija će prikupiti 100 miliona puta više svetlosti od ljudskog oka i moći će da ispravi atmosfersku distorziju. A prema specifikacijama ELT-a, on bi pružio 16 puta oštrije slike u poređenju sa onima iz Hubble-a.

Zahvaljujući napornom radu međunarodnog tima naučnika i inženjera u Evropskoj južnoj opservatoriji, izgradnja će biti završena oko 2027. godine, a ELT će biti „Najveće oko ka nebu na svetu“ za rešavanje najsloženijih pitanja o našem univerzumu.

Izvor:
Temelji Ekstremno velikog teleskopa
Evropski ekstromno veliki teleskop
Zeleno svetlo za izgradnju E-ELT teleskopa
Započela gradnja E-ELT