Približavamo se istorijskom trenutku. Posle više godina odlaganja i brojnih prepreka, izgleda da će svemirski teleskop Džejms Veb, zaista biti lansiran u svemir za 7 dana (22.12.2021).

DTWebb 1

Nova fotografija koju je ove nedelje objavila Evropska svemirska agencija ne prikazuje sam teleskop – umesto toga, prikazuje ogroman uspravni kontejner u kome je Veb dok ga transportuju ka namenskoj zgradi za završnu fazu sklapanja. Ovu vožnju je preživeo. Nadajmo se da će i let raketom.

Montažna zgrada je mesto gde će teleskop biti postavljen na raketu Ariane 5 koja će ga odneti na milion i po kilometara od Zemlje.

Kontejner od 25 tona, na slici, je napravljen po meri Veba. Teleskop će biti izvađen i podignut na visoku platformu preko koje će biti premešten na gornju stranu rakete Ariane. Tokom poslednjih 7 dana, poseban omotač će biti postavljen oko teleskopa, i uklopljen u jednu celinu sa raketom. Zatim, jedan dan pre lansiranja, planirano je da se raketa izvuče na svoju poletnu rampu - i to bi trebalo da bude to.

Slika prenosa teleskopa do Ariane predstavlja kritičan trenutak misije jer se konačno približavamo ostvarenju. Teleskop Džejms Veb prošao je kroz mnogo toga. Sve je krenulo 1996. godine, kada je teleskop osmišljen. Bilo je odlaganja, skoro i odustajanja, propušteno je mnogo planiranih datuma, lansiranja takođe. Sada deluje da je lansiranje neizbežno.

DTWebb 2

Ranije ove nedelje, ESA je objavila fotografiju Veba u sklopljenoj konfiguraciji koja je potrebna da bi stao u raketu. Veb je toliko velik - sa primarnim ogledalom veličine dvospratnice i štitom od sunca veličine teniskog terena - da ne može da se lansira u svom punom, razvijenom obliku. Umesto toga, biće potrebno 30 dana pažljivog raspakivanja ogledala i štita, kao veliki mehanički leptir koji izlazi iz čaure.

Veb će biti postavljen u stabilnoj gravitacionoj poziciji - Lagranževa tačka 2 - koja će obezbediti da teleskop može lako da bude okrenut od Sunca u svakom trenutku i da zadrži svoje orjentaciju u svemiru. Tokom dva meseca, instrumenti Veba će se polako aktivirati i puštati u pogon. Nakon toga, biće potrebno još dva meseca da se svi instrumenti testiraju pre nego što budu spremni za ono što svi čekamo, da prikupljaju i šalju nam podatke.

 

Nastavljaju se pripreme za lansiranje teleskopa Džejms Veb teleskopa
Lansiranje James Webb teleskopa ponovo ODLOŽENO!
Istorija James Webb teleskopa
Džejms Veb teleskop stigao u Francusku Gijanu
NASA odbila promenu imena James Webb teleskopa
Određen je datum lansiranja ST Džejms Veb
E-knjiga: Webbova ogledala
Određen je datum lansiranja ST Džejms Veb
Pozlaćivanje ogledala Džejms Veb teleskopa
Naučni ciljevi Džejms Veb teleskopa
Zašto se toliko kilavi sa teleskopom Džejms Veb

Lansitranje J. Webb teleskopa ponovo odloženo

Why NASA\'s new telescope is taking so long

Teleskop Džejms Web stigao na novu lokaciju
 
Ispitivanja teleskopa “Džejms Veb” na minus -233oC
Odabrani prvi objekti koje će posmatrati teleskop Džejms Veb
Svemirski teleskop Džejms Veb - lansiranje ponovo kasni
James Webb Space Telescope - poravnavanje segmenata ogledala
James Webb Space Telescope Launch and Deployment 
Seeing Beyond - The James Webb Space Telescope
Teleskop preko plana i budžeta
ST James Webb
NOVI SVEMIRSKI SUPER TELESKOPI
James Webb Space Telescope
Teleskop od 7milijardi dolara!
James Web Space Teleskop (opet) kasni.