bicikl

Još 1490. Leonardo je nacrtao nešto što neodoljivo podseća na moderne bicikle. Ali kao i sve drugo što je zamišljao, on nikada nije pokušao da to napravi i eksperimentalno istraži funkcionisanje. Tek krajem XVIII veka Francuz Comte de Sivrac je napravio celerifere, malog drvenog konjića sa dva točka, koji se pokretao prostim odguravanjem nogama. Tek je 1840. škotski kovač Kirkpatrick Macmillan dodao pedale na prednji točak, a dvadesetak godina kasnije javljaju se prvi točkovi od tvrde gume, sa metalnim paocima.

velosiped

Jedan od prvih bicikala smislili su Francuzi Pierre Michaux i Pierre Lallement. Ovaj se čuva u Škodinom muzeju.

Međutim, savremeni industrijski dizajneri već decenijama sanjaju o biciklu bez žica ili paoka. Ne samo da bi takav biciklo izgledao „cool", već bi dozvoljavao dizajnerima da na njihovo mesto instaliraju elektromotor ili žiroskop za balansiranje. Sve njihove ideje uglavnom su ostajale na papiru sve donedavno, kada je grupa studenata-inženjera sa Yalea smislila inovaciju.

lanac

Tim sastavljen od devet studenata poželeo je da proba da napravi bicikl na ljudski pogon bez žica. Uspeli su da stvore prototip čiji je zadnji točak bez žica, dok je prednji, kako se to kaže, „konvencionalan". Obzirom da se radi o prototipu, još uvek je pomalo grub i nedovršen, ali koncept se čini vrlo interesantnim. Ne piše da li bi uskoro mogao i da se kupi i kod nas u „Merkatoru".

lanac2

lanac3

 


Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: