Na neki način, nisu li astronauti u 'Apollo' misijama kružili u isto vreme i oko Zemlje i oko Meseca, budući da Mesec kruži oko Zemlje?

Naravno da je to tačno. Uz to, oni su takođe kružili oko Sunca, budući da to već eonima radi sistem Zemlja-Mesec. Sve zavisi u odnosu na šta izračunavate njihovo kretanje. U odnosu samo na Mesec, to je bila kružnica (zapravo elipsa, ali vrlo blizu kružnice). Ali u odnosu na Zemlju, to je bila cikloida, poput rastegnute opruge.

ezgif.com gif maker

U GIF-u iznad, pokretni plavi krug je orbita astronauta oko Meseca, a zeleni krug je Mesečeva orbita oko Zemlje. Crvena kriva predstavlja njihovo kretanje u odnosu na Zemlju. (Zamišljamo da su sve orbite kružne, a ne eliptične.) Naravno, ova slika nije u srazmeri.

Međutim, nisu obišli Zemlju jer bi im za to bilo potrebno 28 dana, a misije su trajale samo nekoliko dana. Dakle, stvarno su prevaljivali samo deo crvene linije.

Zanimljivo, zar ne?

2

 


Mesec zapravo ne kruži oko Zemlje

 

Šta nas zbunjuje kod kretanja Meseca

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: