U prvom delu teksta upoznali smo se detaljnije sa prvom Vebom slikom dalekog (ili dubokog) svemira. Pogledajmo sada u slikama o čemu smo pisali. Na slici se nalazi hiljade galaksija (koje možemo videti ako preuzememo i maksimalno uvećamo sliku u punoj rezoluciji). Galaksije u galaktičkom klasteru su beli magličasti objekti i nalaze se daljini nešto većoj od 4 milijared godina, što znači da ih vidimo kako su izgledale kada je nastala planeta Zemlja. Džejms Veb teleskop snima u infracrvenom delu spektra tako da nam je otkrio daleke galaksije, narandžasto crvene boje, koje su nastala oko milijardu godina po nastanku svemira.

1

Centrali deo galaktičkog jata SMACS 0723 označen isprekidanom kružnicom. 

2

Galaksije u klasteru zajednički stvaraju moćnu gravitaciju koja deluje kao sočivo, uvećavajući i izobličujući udaljenije objekte. 

3

Na drugom delu slike vidimo da je gravitaciono polje toliko jako i nehomogeno da stvara odraz u ogledalu cele galakcije.

4

Tim astonoma je proučio desetine najcrvenijih, a time i najdaljih galaksija na ovoj slici i utvrdio da je jedna od njih, sićušna, koja zauzima samo par piksel, emitovala svoju svetlost pre oko 13,1 milijardu godina, samo 700 miliona godina nakon velikog praska. Označeno strelicom u levom delu slike.

5

Uvećan prikaz najdalje poznate galaksije. Na osnovu njene boje određena je njena daljina. Širenje prostora je izdužilo talasne dužine vidljive svetlosti, koje su emitovale daleke galaksije, u infracrveni deo spektra, nevidljivom za ljudsko oko, ali ne iz superhladnu kameru svemirskog teleskopa.

 


Komentari

  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 1 dan ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 4 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 5 dana ranije

Foto...