Krajem prošlog tjedna u američkom dijelu Međunarodne svemirske postaje otkazao je sustav  pumpe za amonijak klima uređaja koji omogućava normalne životne uvjete astronautima. Astronauti su ga pokušali ponovo pokrenuti no bez uspjeha. Situacija na ISSu prema priopćenjima iz NASA nije kritična, obzirom da rezervni sustav radi besprijekorno. Ipak oslonac samo na njega nije moguć te su se u NASA hitro odlučili astronautima u plan rada ubaciti dvije izvanredne svemirske šetnje. Astronaut Doug Wheelock i kolegica Tracy Caldwell Dyson sada marljivo proučavaju simulaciju zamjene 400kg masivne komponente koju prakticiraju astronauti na Zemaljskom simulatoru (Neutral Buoyancy Laboratory) u velikom bazenu. Ovakvi zahtjevni izlasci u otvoreni svemir obično se pripremaju najmanje dva tjedna no sada je zbog važnosti sustava za održavanje temperature unutar ISSa odlučeno drugačije. Wheelock i Caldwell će već ovog tjedna, najvjerojatnije u petak, prići dislociranju, zamjeni i ponovnom postavljanju neispravne pumpe.

iss_pumpa1
Zahtjevne svemirske šetnje očekuju astronaute

Bez sustava termičke kontrole temperatura ISSa bila bi neodrživa za ljude i tehniku. Na osunčanoj strani ona bi iznosila preko 120°C a na tamnoj strani gotovo -160°C! No čak i da se dogodi potpuni otkaz ovih sustava, životi astronauta ne bi bili ugroženi trenutačno, već bi se interijer unutar nekoliko sati pomalo pretvarao u nehabitabilnu zonu. Pri takvom scenariju nastala bi znatna oštećenja tehnike, a astronauti bi se morali dislocirati u Ruski segment ISSa koji ima nezavisni sustav održavanja temperature u tom dijelu Postaje.

iss_pumpa2
Simulatori na Zemlji imaju veliku ulogu pri planiranju radnji u otvorenom svemiru

Mike Suffredini, NASAin manager ISS programa kaže kako se prije ili poslje očekivalo da dođe do ovakvog ili sličnog velikog otkaza te da su astronauti i kontrolni centar pripremljeni i za teže slučajeve. Krajnja stepenica nevolja u svemiru nastupila bi u slučaju multipliciranih otkaza ili višestrukih proboja trupa u kom bi slučaju astronauti morali napustiti ISS Ruskim Sojuzima. Suffredini očekuje da početkom narednog tjedna situacija na ISSu bude stabilna.

Inače, na ISSu trenutačno boravi šestero astronauta; Tracy Caldwell Dyson, Shannon Walker, Doug Wheelock, Fyodor Yurchikhin, Mikhail Kornienko i Alexander Skvortsov.