iss-09022010
Put ISS utorak rano ujutro iznad naših krajeva

Raketoplan Endeavour uspješno je danas u 10:14 po našem vremenu lansiran k Međunarodnoj svemirskoj postaji. Nakon nedjeljne odgode poradi jakog vjetra i velike naoblake, danas ujutro šestorica astronauta imali su perfektno noćno polijetanje s raketodroma u Kennedyjevom svemirskom centru. Već devet i pol minuta kasnije astronauti su dospjeli u svemir, Zemljinu orbitu tristotinjak km iznad naših glava.

sts-130-lansiranje
Raketoplan Endeavour nekoliko sekundi nakon lansiranja s Floride

Glavna zadaća ove misije označene kao STS-130 je spajanje novog modula Tranquility (Node 3)  i pripadajuće kupole sa ISS-om. Astronautima u skupini od po dvoje njih za taj će posao trebati odraditi tri svemirske šetnje u trajanju od po šest sati svaka. Tranquiliti ima masu od 18 tona, a dimenzije 7x4.5m. Naziv je dobio po Mjesečevom „moru" u koje je sletio Apollo 11 1969.

Kupola mjeri 1.5x2.9m a njena je masa skoro dvije tone. Pilotirani svemirski brodovi klase raketoplana došli su do kraja svoje eksploatacijske ere. Predstoji nam samo još pet lansiranja raketoplana prije njihova umirovljenja. Prvi raketoplan, Columbia poletio je 12. travnja 1981. godine. Ukupno je izrađeno šest ovakvih letjelica od kojih je pet bilo opremljeno za let u svemir. Tijekom godina eksploatacije izgubljena su dva raketoplana i četrnaestero astronauta.

Završe li astronauti uspješno ovu misiju, ISS će biti skoro u cijelosti izgrađena. U operativnoj upotrebi ostati će najmanje do 2020. a vjerojatno i nekoliko godina više. U njezinoj gradnji sudjelovalo je 16 zemalja koje su dosad ukupno potrošile preko 100 milijardi dolara.

Tijekom narednih desetak dana i ISS i Endeavour će biti vidljivi golim okom kako prelijeću naše krajeve u rano ujutro, sat do dva prije izlaska Sunca.