OL situacija na terenu

Amerikanci ipak nisu uspjeli (još, ali hoće!)

Kako smo jučer pisali američki Odysseus lander uspio se spustiti na Mjesec dvadesetak minuta nakon ponoći (23:23 UT, 22.02.2024.), tristotinjak kilometara dalje od Mjesečevog južnog pola u prostoru kratera Malapert A. Tamošnji, a i naši, mediji slavodobitno su tijekom cijelog jučerašnjeg dana objavljivali informacije kako se radi o prvom, uspješnom, mekom slijetanju amerikanaca na Mjesec od misije Apollo 17 u prosincu 1972. godine. 

Mi smo u našoj objavi bili rezervirani, danas je potpuno jasno i zašto smo tako nastupili!

OL press

Odysseus lander privatne tvrtke Intuitive Machines uspio je sletjeti na Mjesec i javiti se nakon slijetanja. No aktualni podaci pokazuju poprilično drugačiji scenario od hvalospjeva. Odysseus lander lansiran je 15.02.2024. Šest dana kasnije uspješno je ubačen u orbitu našeg prirodnog satelita. Sedmog dana (22.02.2024.) započelo je aluniranje. Tu su pomalo počeli problemi..

Putanja slijetanja pomalo se razlikovala od planirane. Približavanjem površini devijacije su postajale sve veće i veće. Brzina vertikalnog propadanja neposredno prije aluniranja trebala se kretati od 2m/s do najviše 4m/s uz horizontalnu brzinu od 0m/s. U stvarnosti su one iznosile punih 10m/s (vertikalno), odnosno 3m/s horizontalno. Prebrzo slijetanje i klizanje u stranu. Točka slijetanja nekoliko je desetaka kilometara dalje od planirane. Pravo je čudo da je Odysseus preživio ovakav grubi udarac u Mjesec, a rezultat su polomljene noge stajnog trapa i prevrtanje landera na bočnu stranu. To dijelom potvrđuju rezultati telemetrije a dijelom sustavi koji ne rade, bilo zbog udara bilo zbog toga što je lander u polegnutom stanju.

OL press ovako stoji na mjesecu

U kontrolnom centru Intuitive Machines sada pokušavaju izvući najviše od misije u ovakvom stanju. Moguće su malčice i odgađali plasirati informacije o pravom stanju stvari radi medijske „pozitive“.

Bilo kako bilo, predstoji najmanje stotinjak sati koliko inženjeri i kontrolori misije imaju na raspolaganju prije nego krater Malapert A prekrije noć. U tom vremenu pokušati će aktivirati senzore i sklopove te ih rekonfigurirati kako bi od njih izvukli maksimum. Lander nije predviđen da ju preživi.

Iako ovo nije prvo uspješno meko slijetanje amerikanaca na Mjesec nakon pedeset i dvije godine, treba reći kako je Odysseus pravo tehnološko čudo. Da se razumijemo, napraviti letjelicu, lansirati ju, odraditi uspješno putovanje do cilja, sletjeti na Mjesec je ekstremno zahtjevan, dugogodišnji posao. Svima onima koji se odvaže na takav podhvat treba „podignuti spomenik“. Moramo razumijeti kako je i gubitak misije (letjelice) izvanredno veliki uspjeh. Mjesec je pravi „Terminator“ naših tehničkih skalamerija, kazniti će sve što možemo zamisliti, bez milosti. 

Nesumljivo će sve naredne misije uvažiti ovo iskustvo, krajnji rezultat će biti fantastičan. U međuvremenu važno je da i javnost razumije kako su katastrofe tehničkih artefakata, a u bližoj budućnosti i neminovni gubitci ljudskih života, jedini i ispravni put ka zvijezdama.