Dva ruska kozmonauta i jedan američki astronaut na putu ka ISSu

soyuzMS22 rusi i amerikanac ZAJEDNO

Prelijepa vijest, kako smo ranije najavili, danas u 15:54 (UT+2) po našem vremenu s ruskog kozmodroma Baikonur smještenog u Kazahstanu put ISSa poletio je svemirski brod Soyuz MS-22 nošen raketom Soyuz, najpouzdanijom raketom-nosačem na svijetu. Tročlanu posadu sačinjavaju ruski kozmonauti Sergey Prokopyev i Dmitry Petelin, te američki astronaut Francisco (Frank) Rubio.

soyuzMS22 amblem misije

Devet minuta po lansiranju svemirski brod stigao je u orbitu. Svi sustavi rakete i svemirskog broda odradili su svoje zadaće po planu. Upravo su u tijeku orbitalni manevri a pristajanje na ISS očekuje se još danas, u 19:11 (UZ+2) po našem vremenu.

U svijetlu geopolitičke situacije ne možemo se ne radovati ovom zajedničkom letu rusa i amerikanca u svemir. To nam daje nadu kako će svijet biti mjesto za suživot, osmjeh i na našim licima.

VAŽNO!

Protekne li u narednih par sati sve po planu, Međunarodnu svemirsku postaju s upravo pristiglim Soyuzom MS-22 vidjeti ćemo kako prelijeće iznad naših krajeva u vremenu od 20:35 do 20:40! Sporoputujuća sjajna zvijezda (ISS) pojaviti će se na zapadu a zatim krenuti ka sjeveru, sjeveroistoku. Donosimo isječak putanje ISSa položeno na kartu Europe. Pogledajte i fotografirajte!

ISS 21092022 zemlja