Astronautika: misije

Europsko-Ruska ekspedicija robotičke letjelice ExoMars 2016 prema crvenoj planeti nalazi se na „crvenom dijelu kalendara“ misije.

tgo edm 11042015

Prema planiranom redosljedu događanja EXO MARS se trebao nalaziti na Ruskom raketodromu Baikonur još prije mjesec dana (21. oktobra). Zbog tehničkih problema na TGO (Trace Gas Orbiter) i EDM (ExoMars Entry, descent and landing Demonstrator Module) odnosno njihovoj međusobnoj integraciji, EXO MARS će tek u januaru 2016. biti dopremljen u Baikonur. Primarni prozor za lansiranje ExoMars 2016 u siječnju naredne godine tako je izgubljen. Sljedeći lansirni prozor za let prema Marsu dostupan je od 14. do 25. marta 2016. Iz Europske svemirske agencije još uvijek nemamo potvrdu da su svi tehnički problemi riješeni. Ostaje nam da se pouzdamo u, sada već pomalo grozničav, rad inženjera i nadamo uspješnom riješenju svih problema.

Ukoliko ExoMars 2016 ne bi ni u januaru naredne godine (2016.) bio spreman za put prema Baikonuru, odnosno za let prema Marsu, to bi prouzročilo teške lančane posljedice. Novi lansirni prozor otvorio bi se tek za dvije godine a to bi automatski značilo kašnjenje misije ExoMars 2018 za najmanje dvije godine. Misiju ExoMars od samih početaka prati svojevrsna „zla kob“, od samostalnog europskog projekta pa do suradnje sa NASAom, otkaz NASAe u sudjelovanju misije, mnogobrojne revizije letjelice i kašnjenja, traženje novog partnera, znatno probijanje troškovnika, mnogobrojni tehnički i organizacijski problemi... Možda baš zbog svih tih nepovoljnih čimbenika misija zaista zaslužuje da uspije. Dogodi li se to TGO će oko Marsa orbitirati i istraživati crvenu planetu najmanje sedam godina a EDM će kao demonstrator tehnologija za budućnost barem četiri SOL-a (Marsova dana) istraživati susjednu planetu i pripremiti teren za narednu Europsko-Rusku misiju dvije godine kasnije.