Astronautika: misije

Američka kompanija Orbital Science Corporation (OSC) koja učestvuje u programu NASA-e za snabdevanje Medjunarodne kosmičke stanice (MKS) materijalima neophodnim za nastavak njenog funkcionisanje, je pre nekoliko nedelja primila prva dva ruska raketna motora RD-181. Na jesen, očekuje se da stignu sledeći par ovih motora u okviru kontrakta vrednog milijardu dolara koji je OSC potpisala sa ruskom kompanijom “Energomaš“ koja posluje u okviru RKK “Energija”.  

Antares A ONE launch.2

Raketa-nosač Antares

U oktobru 2014. njena raketa-nosač Antares je eksplodirala za vreme lansiranja teretnog broda Cygnus zbog problema u radu pogonskog sistema prvog stepena. Iako su u OSC od ranije planirali prelazak na nove raketne motore, ovaj neuspeh je ubrzao ovaj process, tako da je samo nekoliko meseci kasnije potpisan ugovor sa kompanijom “Energomaš“. Pored toga, kompanija OSC je nedavno transformisana stapanjem sa kompanijom ATK (koja je proizvodila reketne bustere na čvrsto gortivo sa spejs šatlove), tako da je njen novi naziv Orbital ATK Inc. Ruski stručnjaci sada rade na instaliranju dva motora RD-181 na raketu-nosač Antares u pogonima kompanije Orbital ATK, tako da se očekuje da će lansiranja ove rakete biti obnovljena početkom 2016.

U medjuvremenu, Orbital ATK je sklopio ugovor sa kompanijom ULA da pomoću rakete-nosača Atlas V početkom  decembru 2015. sa Kejp Kanaverala lansira teretni brod Cygnus prema MKS. Potpredsednik kompanije Orbital ATK, bivši astronaut Frenk Kalbertson je tim povodom izjavio da se sve pripreme u okviru oba programa lansiranja odvijaju prema planu i da će 2016. biti obavljene najmanje tri snadbevačke misije teretnih brodova Cygnus ka MKS. Planira se da najmanje dva lansiranja budu obavljena pomoću RN Antares, a jedno raketom Altas kompanije ULA.

Time Orbital ATK namerava da se što pre vrati na kosmičku scenu posle eksplozije njene rakete Antares prošlog oktobra. Pored toga, Orbital ATK želi da pojača svoje pozicije u trci za sledeći krug komercijalnog programa koga je NASA, zbog poslednjih neuspeha ove i kompanije SpaceX, prolongirala.

 

 

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi: