Astronautika: misije

Lansiranje japanskog teretnog broda HTV "Kounotori-3" (こうのとり3号機, "Bela roda") prema Međunarodnoj kosmičkoj stanici (MKS) planirano 18. februara 2012. odloženo je za 26. jun. Razlozi promene datuma lansiranja nisu navedeni.

Kounotori-2
Bespilotna letelica Kounotori-2 prilazi Međunarodnoj stanici 27. januara 2011.

Originalnim graifkom lansiranja kosmičkih aparata prema MKS, bilo je planirano da treći HTV poleti 20. januara, ali je došlo do prvog odlaganja za 18. februar. Prva dva teretna broda HTV su obavila uspešno letove do MKS 2009. i 2011. Prethodni HTV je januara 2011. dostavio na MKS 5,3 tone tereta.

U njegovom hermetičkom odseku su se nalazile zalihe vode i hrane, kao i odeća za kosmonaute i naučni pribori. Za razliku od evropskih teretnih brodova ATV, japanski "kosmički teretnjaci" serije HTV nemaju automatski sistem za spajanje.

Kounotori-ISS
Kounotori-2 na ISS

Posle lansiranja raketom-nosačem H-2B sa kosmodroma Tanegasima (nalazi se na istoimenom ostrvu), sledi serija manevara u orbiti tokom kojih HTV dospeva blizu MKS, na rastojanje od desetak metara. Zatim astronauti sa MKS mehaničkom rukom zahvataju aparat i pripajaju ga uz donji dok za spajanje američkog modula "Harmoni" (Harmony). HTV ostaje spojen sa MKS oko dva meseca, posle čega se mehaničkom rukom odvaja od stanice i dva dana kasnije sagoreva u gustim slojevima atmosfere.

Skupa sa ruskim ("Progres") i evropskim (ATV) teretnim brodovima, japanski HTV omogućava kontinuirano funkcionisanje MKS u orbiti. Do kraja 2015. planirano je lansiranje ukupno sedam letelica HTV.


Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi: