Astronautika: misije

Kina će tokom 2011. lansirati u kosmos 20 raketa-nosača i 25 satelita. Ovo je izjavio generalni direktor Kineskog raketno-kosmičkog holdinga (CASC) Juan Czja Czjun. 

kineskaraketa

Time će najmogoljudnija država zauzeti po prvi put od počekta kosmičke ere drugo mesto po broju obavljenih lansiranja. 
To mesto je godinama bilo rezervisano za SAD. Na prvom mestu je Rusije koja će, ako sve bude išlo po planu imati otprilike duplo više lansiranja od Kine. 

Poređenja radi, Kina je 2010. lansirala 15 raketa-nosača sa 20 satelita. Najviše kineskih lansiranja će biti obavljeno sa kosmodroma Czjucjuan u Unutrašnjoj Mongoliji. Pored ovog, Kina koristi lansirne centre Sičan (provincija Sičuian) i Tajuan (provincija Šansi). 

Kao što smo javljali, četvrti kosmodrom će biti sagradjen na ostrvu Hajnan.

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi: