Astronautika: misije

orbitaU Pretoriji je u toku sastanak rukovodioca nacionalnih kosmičkih agencija Brazila, Indije i Južnoafričke Republike na kome se razgovara o zajedničkim radovima na lansiranju veštačkih satelita.

Ovu inicijativu je pokrenuo Brazil pre dve godine. Program obuhvata lansiranje dva manja naučno-istraživačka satelita. Prvi će biti namenjen proučavanju atmosferskih pojava izazvane klimatskim promenama, dok će drugi satelit pratiti njihov uticaj na procese na površini Zemlje.

Saglasno planu, Južnoafrička Republika će razviti sisteme stabilizacije i poziciranja satelita, Brazil naužne pribore, dok će Indija biti odgovorna za lansiranje satelita.

Ovo je vrlo zanimljiva asocijacija na kosmičkoj sceni koja će, bez sumnje proširiti program saradnje i u ostalim sferama istraživanja kosmosa.

Naravno, nije isključeno da se u budućnosti ovom programu pridruže i neke od država u razvoju iz Afrike (Nigerija), Azije (Vijetnam) i Južne Amerike (Argentina), kao i da dođe do zajedničkih projekata sa programima država članica kosmičkog kluba (Rusija).

Za Indiju, koja kao što se zna ima visoko razvijene kosmičke potencijale, ovo je ujedno test koji će pokazati fleksibilnost njene kosmičke politike u nastojanju da se u godinama koje dolaze nametne kao jedan od lidera na kosmičkoj sceni.

 

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi: