Astronautika: misije

charles-bolden
Čarls Bolden
sls
Space Launch System

Stigla je vest o tome da NASA planira da 2017 lansira svoju super raketu, najveću posle 'Saturna V' iz 1960-70-ih godina.

Direktor NASA-e Čarls Bolden je predstvaljajući kompjutersku grafiku nove rakete rekao da će ona “obezbediti liderstov SAD-u u kosmosu” i “da počinje nova etapa u američkoj istoriji osvajanja kosmosa”.

Raketa-nosač koja za sada nozi oznaku SLS (Space Launch System - "Kosmički lansirni sistem") je kombinacija tehnologija razvijenih tokom poslednjih decenija. U oko padaju pet motora RS-25D/E na tečni vodonik i tečni kiseonik prvog stepena koji će biti razivjeni na bazi motora RS-25 spejs šatla. Na drugom stepenu su motori J-2X, modifikacije motora 'Saturnove' serije koji koriste istu pogonsku kombinaciju i koji su deo programe 'Sazvežđe' (Constellation). Nosivost rakete-nosača SLS za nisku orbitu će u prvoj etapi biti između 70 i 100 tona, a posle do maksimalnih 130 tona (što je manje za oko 20 tona u odnosu na 'Saturn V').

Prvi start se planira 2017, dok će prvo lansiranje astronuata ovom raketom uslediti 2021. SLS će se koristiti za lansiranje kosmičkih brodova "Orion" namenjenih, između ostalog za istraživanja dubokog kosmosa, uključujući letove do asterodia, oko 2025. i na Mars u godinama posle 2030.

Takođe, 'Roskosmos' planira da obnovi lansiranja rakete-nosača "Sajuz" 30. oktobra kada će biti lasniran sledeći teretni brod "progress". Za 12. november je planriano poletanje sledeće (30-te) osnovne posade prema Međunarodnoj kosmičkoj stanici u brodu "Sajuz TMA-22" sa kosmonautima "Roskosmosa" Antonom Shkaplerovim i Anatolijem Ivanjishinim i astronautom NASA-e Danijelom Burbankom. Sledeći "Sazju" kreće 20. decembra 2011. čime "Roskosmos" namerava da održi tempo lansiranja od čeitiri "Sajuza" godišnje.

Za danas (16. Septembar) je planiran povratak 28. osnovne posade (Aleksandar Samokutjajev, Andrej Borisenko i Ronald Garan) u  brodu "Sajuz TMA-21".

Istovremeno, motori trećeg stepena raketa "Sajuz" koje se nalaze na Kuruu u Francuskoj Gijani će biti zamenjeni novim motorima.

Kao što se zna, upravo je sistem kontrole rada trećeg motora zakazao tokom lasnrianja poslednje rakete koje je zavrešeno neuspehom pršlog avgusta.

soyuz-tma-21_pad
Sajuz TMA 21

 

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi: