Astronautika: misije

Već duže vreme takmičim se sa Penjivragom u pisanju o Marsovom roveru „Spirit“. Zato moram da požurim da prenesem vest koju je sinoć objavila NASA: „The Spitir is dead!“

Napuštaju se svi napori da se uspostavi veza sa jednim od dva rovera trenutno na Marsu. „Spirit“, koji je već dve godine beznadežno zaglavljen u pesku, zapao je prošle (marsovske) zime u „predizbornu šutnju“ a njegovi solarni paneli očigledno nemaju više snage da ga pokrenu iz letargije.

Inženjeri su se nadali da bi rover ipak mogao da oživi sa dolaskom proleća, ali od njega nije dolazio nikakav signal.

Sada, kako Marsovi dani ponovo kraćaju, „Spiritovi“ menadžeri su doneli odluku da više nema svrhe trošiti vreme i dolare.

Nismo u stanju da pokrenemo nijedan ’Spiritov’naučni zadatak, pa čak ni da se čujemo s njim,“ kaže John Callas, menadžer projekta „Spirit“ i njegovog blizanca, „Opportunityja“, koji nastavlja svoj rad na drugoj strani planete.

Poslednji set komandi biće poslat ka „Spiritu“ danas popodne po našem vremenu.

 spirit-1

Osnovni spoljnji delovi Marsovog rovera „Spirit“ (MER-A). Težak je samo 185 kg. Bezmalo je 25 puta premašio planiranu dužinu života – to je, recimo, kao kada bi čovek poživeo 2.000 godina. Nije loše čak ni za robota na točkovima ...

Spirit“ i „Opportunity“ su sleteli na Mars u januaru 2004. godine, a njihova originalna misija trebalo je da traje samo tri meseca. Niko nije mogao ni da sanja da bi „Spirit“ mogao da radi ovako dugo, pogotovu što je 3 nedelje posle sletanja došlo do velikih problema sa vitalnom kompjuterskom memorijom.

Nakon što su inženjeri iz JPL-a dijagnostikovali i popravili kvar, dva rovera su krenula i prevazilazila očekivanja svojih tvoraca sa svakom novom godišnjicom. Oba rovera su otkrila dokaza da je Mars, danas hladan i suv, jednom bio pokriven sa puno površinske vode.

Ipak, videlo se da „Spirit“ vremenom stari. Od 2006. počeo je da hramlje, jer je prednji desni točak prestao da radi. Od tada je počeo da vozi unazad, vukući za sobom ukočeni točak. „To nam je pomoglo da otkrijemo mnoge stvari koje su bile ispod površine a mi ih ne bi videli jer su kamuflirani ispod zemlje,“ priča dr Callas.

Jedna od tih stvari je materijal nazvan amorfni silicijum, za koji naučnici veruju da je formiran u davnom hidrotermičkom sistemu planete.

U maju 2009, „Spiritovi“ točkovi su iznenada propali kroz tanku koru i upali u nevidljivu peščanu zamku. Svaki pokušaj da se izbavi, samo ga je ukopavao još dublje. A onda se pokvario i drugi točak.

Prošle godine NASA je obećala da će „Spirit“ nastaviti da radi kao nepokretna naučna stanica, koja bi osmatrala atmosferu i merila sitne anomalije Marsove ose rotacije.

Ali trebalo je preživeti nadolazeću zimu, a to rover nije uspeo.

Opportunity“ nastavlja da vozi ka velikom krateru (prečnika 22 km) pod imenom Endeavour, gde naučnici veruju da će moći iz blizine da osmotre intrigantne naslage gline koja je uočena iz orbite.

Glina nastaje u vodi, i preostali minerali bi mogli da pruže bitne nove dokaze o istoriji Marsa.

Na osnovu sadašnje brzine, i ako sve bude teklo po planu, „Opportunity“ će stići do Endeavoura najesen. Do sada, rover je prešao neverovatnih 26,56 km

slike 

Svojevremeno je „Spirit“ poslao ove slike „humanoida sa Marsa“. Ja sam odmah prepoznao facu (moj komšija sa II sprata), ali su me saboteri iz Nase demantovali rekavši da je figura zapravo erodirana stena visoka samo 5 cm. Moj komšija je malo viši, ali ipak ja im nisam poverovao – znam valjda kako čovek izgleda.
(kliknite na slike)

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: