Astronautika: misije

nacilju

Ova kompozitna slika je stigla sa sonde „Stardust-NExT“ 42 sata pre najbližeg kontakta sa kometom Tempel 1.

Moram na spavanje, ali ipak želim da napišem još jedan izveštaj: Nasin letilica „Stardust-NExT“ se oko 19 h po našem vremenu nalazila na samo 402.336 km od svog cilja, komete Tempel 1, pored koje će proleteti za manje od 4 sata. Sonda se svake sekunde približava svojoj meti za oko 10,9 km.

Kako sada govore proračuni, najbliže kometi letilica će biti noćas u 04:40 po našem.

Tokom faze prilaska cilju, sonda će izvršiti mnoge operacije brzo i automatski, obzirom da se nalazi predaleko da bi u realnom vremenu dobijala komande sa Zemlje. Ove operacije uključuju okretanje letilice tako da se njeni zaštitni branicu postave između letilice i pretpostavljenog pravca nadolazećih brzih i ubitačnih kometnih čestica. Druga bitna operacija će započeti nekih 4 minuta nakon najbliže tačke preleta, kada će kamera za navođenje (ali i za naučno snimanje) započeti snimanje u visokoj rezoluciji kometnog jezgra.

Normalno snimanje će trajati oko 8 minuta. Brodska memorija ima mesta za samo 72 fotografije visoke rezolucije, tako da će sekvenca snimanja da bude zgusnita u momenti najvećeg približavanja jezgru Tempela 1. Očekuje se da će sonda prići kometi na samo 200 km.

Eksperti iz Pasadene, gde se nalazi centar Laboratorije za mlazni pogon (JPL) očekuje da bi prijem slika na Zemlji mogao da započne oko 8 sati ujutro po našem vremenu. Prenos svake slike će da traje u proseku 15 minuta. Tako će sve slike i kompletan naučni materijal koji će sakupiti dva aktivna instrumenta za merenje prašine stići na Zemlju za oko 10 sati.

Trenuto, ljudi zaposleni na 25 teleskopa i u 14 opservatorija širom sveta napeto isčekuju rezultate koje će moći da uporede sa svojima.

Koga interesuje da sve komentare „Stardust-NExT“ tima gleda uživo, neka proba ovde: http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html .

Ljubazni Amerikanci (njihovo Planetno društvo) nude majcu onome ko pogodi koliko je za 12 godina leta sonda „Stardust-NExT“ preletela do danas. Probaj i ti da glasaš – nije teško, jer nema šanse da iko ubode ko nije iz Nase. Ja sam stavio 13,347,783,455 kilometara pa šta bude.

http://www.planetary.org/special/fromearth/stardustcontest

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: