Astronautika: misije

discovery_09092010_b

NASAin raketoplan Discovery posljednji će put u svemir krenuti 01. novembra ove godine. Složene pripreme za taj let već su započele. Zaljubljenici u svemir, inženjeri svemirskog programa, prekjučer su započeli višetjednu pripremu letjelice za njezin zadnji let prije prisilnog umirovljenja. Discovery je izvučen iz Orbiter Processing Facility-3 (OPF-3) a nekoliko sati kasnije, uz pravi mali foto-session dopremljen je u sudjednu zgradu Vehicle Assembly Building (VAB). Tu će se letjelica opremiti u kompoziciju s velikim rezervoarom za gorivo (External Tank, ET) i raketnim busterima (Solid Rocket Boosters, SRB). Kada sve bude spremno za let, pomoću divovskog gusjeničara otpremiti će ga do lansirne rampe 39A, na istočnoj obali Floride, odakle će krenuti k ISSu.

discovery_09092010_a

U misiji nazvanoj STS-133 (inače 35-a po redu misija raketoplana k ISS) sudjelovati će sedmero astronauta; zapovjednik Steven Lindsey, pilot Eric Boe te specijalisti misije Alvin Drew, Michael Barratt, Tim Kopra i Nicole Stott. Oni će na ISS dopremiti Leonardo Permanent Multipurpose Module (PMM), Express Logistics Carrier 4, te opremu, rezervne dijelove, hranu, vodu, kisik i druge potrepštine nužne za život i rad astronauta stalne i povremenih posada svemirske postaje.

Ponos i svojevrsna „vizualna percepcija“ američkog svemirskog programa nakon završetka svoje misije biti će ustupljen nekom od tamošnjih velikih muzeja kao permanentni izložak.

Discovery je sredinom osamdesetih izgrađen kao treći po redu raketoplan NASAina programa višestruko upotrebljivih pilotiranih svemirskih brodova. Danas su u floti preostala još tri, dok su prva dva (Columbia i Challanger) uništeni u najvećim tragedijama svemirske ere pri kojima je poginulo ukupno četrnaestero astronauta.

Nakon Discoverya u svemir će krenuti samo još raketoplan Endeavour. Postoje napori i glasine da se ipak odobri i nova misija raketoplana Atlantis (koji se inače čuva kao rezervni spasilački brod potpuno spreman za let u svemir) obzirom su i financije i drugi resursi već osigurani za to.