Astronautika: misije

Serija nove familije raketa pod zajedničkim imenom „Angara“ za potrebe Ruskog svemirskog programa starta 2013. godine. Vladimir Nesterov, direktor Moskovskog Khrunichev State Research and Production Space Center izjavio je to za medije nakon druge odgode uvođenja u operativnu upotrebu ove vrste raketa. Zbog složenosti tehničkih zahtjeva kako na samoj raketi tako i na lansirnim centrima došlo je najprije do odgode prvih letova Angare s 2011. na 2012. a sada je to preneseno na 2013. godinu.

angara-familija
Shematski prikaz familije raketa Angara

Nesterov kaže kako je najmanje posla preostalo na samoj raketi. Njene derivacije i pojedini konstrukcijski elementi u Ruskom ili Korejskom izdanju već su letjeli u svemir i položili ispit. No sama Angara kao nezavisna jedinica svoje vatreno krštenje još uvijek čeka.

Za laike, na prvi pogled uvođenje, odnosno odgoda početka operativne upotrebe Angare, samo je jedna od vijesti s područja svemirskih tehnologija. No to ipak nipošto nije tako.

angara-mock-up
Modeli inačica Angara raketa izloženi u Moskvi 2009. na MAKSu

Angara otvara potpuno novo poglavlje pilotiranih i nepilotiranih svemirskih letova. Stručnjaci iz Khrunicheva ugradili su u nju desetljeća uspješnih iskustava Ruske raketne tehnike. Familija raketa Angara u svojem sastavu ima nekoliko inačica koje u svemir mogu ponijeti koristan teret mase od 2.000kg pa do preko 40.000kg. Na taj način Angara će zamijeniti nekoliko dosadašnjih raketa (Kosmos 3M, Tsyklon, Rockot, Zenit i Proton) koje su u operativnoj upotrebi posljednjih  nekoliko desetljeća, a povećanje nosivosti u odnosu na iste Rusiji daje potpunu neovisnost od bivših Sovjetskih raketodroma (Baikonur) koji se ne nalaze na teritoriju današnje Rusije. Istodobno, Angara iako potpuno nova serija raketnih divova u sebi sadržava pojedine komponente postojećih raketa (Zenit, Proton, Briz-M), nekadašnjih eksperimentalnih raketa (Energia) i to one koji su se tijekom eksploatacije pokazali kao najuspješniji i najmoćniji. Angara će se lansirati s postojećeg raketodroma Plesetsk i Vostocny koji se upravo gradi na istoku Rusije. Ruska federacija u cijelosti podržava projekt Angara, a tvrtka Khrunichev samostalno projektira diva među „golijatima“; raketu Angara-7 sposobnu da u svemir ponese teret mase od 45.000kg pa sve do 75.000kg.

angara-7-polijetanje
Računalna ilustracija polijetanja najmoćnije Angare

Od Angare se očekuje jako puno, prije svega iznimna pouzdanost, velika nosivost i niska cijena lansiranja! Nesterov kaže kako će sve Angare biti i komercijalne rakete a cijena zakupa i lansiranja najmanje Angare (Angara 1.1.) kretati će se svega oko 20 milijuna USD.

angara-sklapanje
Sklapanje Angare u Krunichevom svemirskom centru kraj Moskve