Astronautika: misije

2. jun 2010.

satelit

Vidim da su se Kinezi u lokalnom novobeogradskom Tržnom centru uzmuvali i odmah sam znao da se dešava nešto važno. Ali šta? Ubija ih ova kiše? Ili naše pivo? Skok (ali unazad) dinara? Neee, na to su već navikli ... Zato rešim da pogledam njihove novine, i KONAČNO shvatim: u nedelju u 09:13 po našem vremenu „Chang'e 1“ je udario u površinu i tako okončao svoju karijeru prvog kineskog lunarnog satelita. Šta sam mogao nego da se pridružim ridanju naših kosookih sugrađana i pomirim se sa tužnom izjavom Državnog ministarstva za nauku, tehnologiju i industriju.

Satelit je završio svoju 16-mesečnu misiju udarivši u površinu 1,50 stepeni južne širine i 52,36 stepeni istočne dužine.

Uz pomoć daljinskih komandi, „Chang’e-1“ je započeo kočenje u 07:36, pod strogom kontrolom dve kontrolne i osmatračke stanice na istoku (Qingdao) i severu Kine (Kashi).

Iako Amerikanci već godinama poručuju da Kinezima nikada ne treba verovati, ja verujem da je ovo bio samo kraj prve faze kineskog plana o osvajanju Meseca. Sledeće dve faze podrazumevaju meko sletanje i slanje jednog rovera tamo negde do kraja 2012. godine.

Chang’e-1“ je lansiran u kosmos 24. oktobra 2007. godine, i za samo mesec dana uspeo da u Kinu pošalje prvu kompletnu mapu lunarne površine. Lično, mislim da će ta mapa biti iskorišćena za parcelisanje budućih tržnih centara i pijaca tražene kineske robe, koja će gore čekati Amerikance i Ruse kada jednog dana konačno budu rešili da i oni pošalju ljude na našeg nebeskog suseda.

Tokom skoro godinu ipo dana leta, kineska sonda je sprovodila desetine vrlo složenih manevara, uvežbavajući na taj način sposobnost promena orbita, što će biti jako bitno u narednim fazama osvajanja Meseca. Čak će i ovaj sudar sa Mesecom pomoći u prikupljanju iskustava za sletanje narednog kineskog lunarnog satelita, „Chang’e-3“.

Druga faza svemirskog programa usmerena je na meko sletanje, i za sada napredujemo krupnim koracima ka tome,“ otkrio je tajnu drugu Mrkonjiću u privatnom PTT razgovoru Wu Weiren, glavni direktor kineskog lunarnog programa.

Valjda iz puke sujete i u želji da se neprestano dokazuju, Kinezi su rešili da budu brži od našeg Koridora 10 i već sada najavljuju da će treća faza, spuštnje lendera i donošenje mineralnih uzoraka na zemlju, biti gotova do 2017. E baš da vidimo da li su bolji od našeg Mrke. Jedino ako im lično pomogne boginja Meseca Chang'e, po kojoj čitav njihov program i nosi ime. Jadan pokušaj.

Poučen nagomilanim iskustvima naših ministara, i Wu je naglasio da misija „Chang’e-1“ predstavlja ispunjenje sna čitave nacije (ne pominje nacionalne manjine i regione!) i veoma pomaže napretku nauke i tehnologije u Kini. U žalu što Kina ne učestvuje na Svetskom prvenstvu, pokušao je da se izvadi kod birača izjavom da je Kina takođe sposobna i za istraživanje drugih delova svemira. Haha, a nisu učestvovali ni na Evroviziji!

Ako je verovati stranačkim novinama, Kina je treća nacija, posle Amerikanaca i Rusa, koja je lansirala čoveka u svemir. I to ne jednog! Posle Yanga Liweia, koji je u „Shenzhou-5“ 2003. odleteo u orbitu, još trojica astronauta je prošle godine bila u kosmosu, pa čak izvela i jedni šetnji po kosmosu.

Šta reći? Jeste da i oni postižu određene uspehe u nekim oblastima, ali može li to da se meri sa Kecmanovom trojkon Ciboni, ili 13. mestom na Evrosongu? Lako je srušiti satelit na Mesec, ali kako pobediti Ganu i Nemačku?

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: