Astronautika: misije

atlantis-14052010a
Lansiranje Atlantisa u prvoj posljednjoj misiji ove letjelice u svemir

Jučer, petak 14. maja u 20:20 po našem vremenu američki raketoplan Atlantis s šestereo astronauta krenuo je u svoju prvu posljednju svemirsku misiju!? Lansiranje je proteklo u najboljem redu s NASAina raketodroma na Floridi. Šestero astronauta, zapovjednik Kenneth Ham, pilot Tony Antonelli te specijalisti misije Garrett Reisman, Michael Good, Steve Bowen i Piers Sellers provesti će dvanaest dana u svemiru te obaviti tri zahtjevne šetnje izvan svemirskog broda. Predviđeno vrijeme spajanja Atlantisa s Međunarodnom svemirskom postajom je u nedjelju. Odspajanje je zakazano za 23. svibnja a povratak na Zemlju biti će u srijedu 26. svibnja.

Atlantis u teretnom prostoru nosi nekoliko tona potrepština, opreme, namirnica, računala, antena, baterija.. za potrebe posade na ISSu. Najveći teret, ujedno i najzahtjevniji, je Ruski modul „Rassvet“ (poznat i kao MRM-1) koji će postati sastavni dio ISSa.

Šesteročlana posada na ISSu na nekoliko dana dobiva prave sezonske radnike koji u tom kratkom vremenu imaju pune ruke posla na kompletiranju postaje. Nekolicina astronauta koji se sada nalaze u svemiru već su letjeli u svemir.

Ovo bi po redu vožnje trebao biti posljednji let raketoplana Atlantis u svemir. Do kraja godine predstoje još samo dva lansiranja letjelica iz programa „space shuttle“ (Discovery i Endeavour). No možda i neće biti tako!

Naime iako Atlantis više nema planiranih letova u svemir kada se 26. svibnja spusti na Zemlju letjelica odmah kreće u postupak pripreme za naredni let!

atlantis-14052010b
... and, lift off!

Nakon katastrofe raketoplana Columbia NASA je uvela sigurnosne mjere u smislu kako pri svakom lansiranju u rezervi mora biti jedna letjelica da se u slučaju nemogućnosti povratka one prve iz svemira (oštećena termalna izolacija) krene u spasilačku misiju po astronaute.

Atlantis će tako biti spreman da za slučaj potrebe krene po astronaute u nevolji. Nadajmo se kako takva misija neće biti potrebna.

No ni to nije kraj priče za Atlantis. Obzirom će letjelica biti kompletno spremna za još jedan let u svemir, u NASAi su već krenuli s prijedlogom da Atlantis drugi posljednji put poleti u svemir tijekom ljeta naredne godine. Za to postoje svi tehnički i financijski preduvjeti. Odobri li Kongres taj let Atlantis će svoj doista zadnji let u svemir obaviti s reduciranom posadom od samo četvero astronauta. Naime za njega u tom slučaju ne bi bilo rezervne letjelice koja bi mogla spašavati astronaute iz eventualno oštećenog svemirskog broda, ali bi se oni u tom slučaju na Zemlju mogli spustiti dopunskim misijama Ruskih Sojuza. Uskoro predstoji razgovor s Ruskom svemirskom agencijom o toj varijanti, zaista posljednjeg leta Atlantisa prije njegova odlaska u muzej.

liftoff

 

Pročitajte i ovo:

Šatlovi na pijaci ... uvek je bio prisutan određeni rizik. Dva orbitera su izgubljena, „Challenger" 1986. i „Columbia" 2003., usmrtivši tom prilikom 14 astronauta. Sada NASA kaže da će sve preostale pokloniti - „Atlantis", ...