Astronautika: misije

Zhurong with lander selfie e1677367531290

Selfi kineskog Mars rovera Žurong (u sredini), sa lenderom (desno), snimljen pokretnom udaljenom kamerom Tianven-1 30. avgusta 2021.
Slika preko China Nevs Service/ Vikimedia Commons (CC BI 3.0).

Kako se čini kineski marsovski rover Zhurong nije se čitavih šest meseci pomerio sa svog mesta i zapadni naučnici se pitanju da li je njegova misija završena? Od maja 2022. Kineska svemirska agencija (CNSA – the Chinese space agency) nije dala ni jedan zvaničan izveštaj o roveru. 

HIRISE imagery chinese zhurong rover mars february 7 2023 e1677270597233

Navedeni podaci o potpunom mirovanju, pa možda i o smrti rovera nisu došli od kineske svemirske agencije, već od Nasinih naučnika koji upravljaju Mars Reconnaissance Orbiterom (MRO). Ovaj orbiter snima površinu Marsa a dole vidimo seriju od tri slike načinjenih kamerom visoke rezolucije, HiRISE. Na fotografijama se vidi promena položaj kineskog rovera između 11. marta i 8 septembra 2022 godine nakon čega je rover ušao u stanje hibernacije zbog nadolazeće duge, hladne marsovske zime propraćene prašnjavim olujama.

Ali treća slika – snimljena ovog meseca, 7. februara 2023. – pokazuje da se Zhurong rover nije pomerio od septembra i to uprkos činjenici da je CNSA nagovestila da će se vratiti u akciju krajem 2022.

Reconnaissance Orbiter je načinio ove snimke 2022. i 2023. godine. Rover je taman i zeleno plavičast. Na prvoj fotografiji vidi se gore u sredini i dole u sredini na drugoj slici. Na trećoj je ostao u istoj poziciji i nije se pomerio od septembra 2022. Slika preko NASA/JPL-Caltech/UArizona.

*****

Posle 202-dnevnog putovanja, misija Tianven-1 Kineske nacionalne svemirske agencije (CNSA) ušla je u orbitu oko Marsa 10. februara 2021. Tri meseca kasnije, u maju, rover je sleteo na Mars u predeo Utopia Planitia na severnoj hemisferi planete. Rover je prikupljao topografske, geološke podatke, podatke o zemljištu, mineralima i stenama.

Zbog smanjene proizvodnje energije putem solarnih panela usled loših vremenskih prilika i ekstremno niskih temperatura rover je 18. maja uspavan, tj. ušao je u režim mirovanja, sa idejom da se probudi krajem godine. Međutim, to se za sada nije desilo i rover je ostao nepomičan. 

Treba napomenuti da je zima na Marsu ekstremna. Područje koje je Zhurong rover pregledao iskusilo je niske temperature od -20 C do -100 C tokom noći. Sem toga, čitavo područje je bilo pod naletom velikih oluja prašine. Kada prašina prekrije solarne panele onda oni ne mogu da proizvode energiju.