Astronautika: misije

Tehnički problemi uzrok otkaza lansiranja četveročlane posade u svemir

crew dragon STOP

Danas rano ujutro (27.02.2023.) po našem vremenu s raketodroma na Floridi sve je bilo idealno za planirano lansiranje četveročlane posade svemirskog broda Crew Dragon ka Međunarodnoj svemirskoj postaji. Vremenski uvjeti bili su idealni, odbrojavanje se približavalo nuli, a onda je aktiviran „protokol STOP”. Vatru i zaglušujuću buku zamijenila je tišina uokolo raketodroma  Kennedyeva svemirskog centra na Floridi. 

Ovo je prvi put da se lansiranje pilotiranog SpaceXova broda zaustavilo na lansirnoj rampi!

Inženjeri su uočili probleme na raketi, raketnim motorima te zaustavili odbrojavanje. Slijedeća prigoda za lansiranje je sutra rano ujutro. Vremenska prognoza nije obećavajuća, moguće je da se lansiranje odgodi i za nekoliko dana. Ovisno o rješenju problema i meteorološkoj situaciji čije projekcije nisu sjajne za Floridu u narednim danima. 

Prilikom otkaza lansiranja kada je raketa (Falcon 9, u ovom slučaju) napunjena i na lansirnoj rampi cjelokupno raketno gorivo mora se ispumpati, deaktivirati sigurnosne sustave, osigurati izvlačenje posade.. Cijeli je taj postupak u najmanju ruku složen i zahtjevan baš koliko i pripreme za lansiranje.

Posadu SpaceX-ova broda Crew Dragon „Endeavour” čine dva američka astronauta Stephen Bowen i  Woody Hoburg, astronaut iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Sultan Al Neyadi te ruski kozmonaut  Andrey Fedyaev. Svi će oni boraviti punih šest mjeseci na ISSu.

Osim Bowena, ostala trojica su svemirski novaci; Hoburg leti u svojstvu pilota, Fedyaev kao specijalist misije a Al Neyadi kao drugi astronaut iz UAE u svemiru. Prije njega iz UAE je u ruskom Soyuzu poletio Hazzaa al-Mansoori tijekom osmodnevne misije (2019.) na ISSu. Al Neyadi otac je četvero djece i njegova je uloga popularizirati svemirske tehnologije u UAE i arapskom svijetu.

crew dragon 6 posada