Astronautika: misije

Planetarna obrana položila ispit

DART2

Dva tjedna nakon uspješnog raketiranja Dimorphosa astronomi su sigurni; NASAina letjelica DART uspješno je obavila zadatak. Prvi puta u povijesti gađali smo i pogodili cilj u svemiru kako bi mu promijenili orbitu s ciljem testiranja mogućnosti obrane Zemlje od prijetnje iz svemira. Binarni asteroid Didymos (veća komponenta) i Dimorphos (manja komponenta) poslužili su kao idealna meta čiji su parametri orbite oko Sunca i međusobni gravitacijski odnosi, dobro poznati astronomima. 

Udar DARTa dogodio se 26.09.2022., NASA je očekivala da se period rotacije Dimorphosa oko Didymosa promjeni za deset minuta, u stvarnosti orbitiranje se promjenilo tri puta više, 32 minute!

NASA je ovime obavila iznimno važan posao za ljudski rod. Sada pouzdano znamo kako posjedujemo tehnologije za spašavanje Zemlje od udara asteroida ukoliko prijetnju otkrijemo na vrijeme. Za četiri godine na lice mjesta stići će europska letjelica HERA kako bi ponovno iz blizine proučila što se točno dogodilo na Dimorphosu pri udaru nevelike američke letjelice brzinom od preko 22.000km/h.

DART1

Ova nebeska tijela nisu prije a ni sada nakon raketiranja predstavljala opasnost po Zemlju. 

Može nam se učiniti kako ova događanja nemaju veze s nama, nije tako! Udari asteorida događaju se neprestano, dogodili su se i opet će, pitanje je samo kada. Opstanak naše civilizacije ovisi i o našoj sposobnosti otkrivanja i odbacivanja/uništenja takve prijetnje. Dinosauri nisu imali šanse, mi imamo.

DART3

 

O misiji DART imamo nekoliko zanimljivih priloga:
Misija DART: Koliko jepomereno kretanje asteroida?
DART udar na Dimorfos, posmatran sa Zemlje
Prva test misija u odbrani planete Zemlje
Misije DART i HERA
DART: era planetne odbrane je rođena!