Astronautika: misije

Starliner spreman za astronaute!?

starliner oft2b

Kako smo ranije pisali, svemirski brod nove generacije, NASAin i Boeingov CST-100 Starliner uspješno je lansiran ka ISSu 19.05.2022., spojio se sa svemirskom postajom, boravio u svemiru šest dana a zatim za svega četiri sata leta, 25.05.2022., krajnje elegantno prizemljio u pustinjsko područje države New Mexico u SAD.

Ponekad je jako teško objaviti članak koji istovremeno mora biti zanimljiv, kratak a u sebi nosi informaciju koja gotovo na revolucionarnom nivou mijenja područje na koje se tematika odnosi. Upravo je ovo jedna od onih situacija koja prolazi ispod radara medija i javnosti. Nije bilo spektakla poput skidanja grudnjaka i tangica, nije bilo slijetanja na Mars, nije bilo vanzemaljaca u boksericama sa četiri ruke, tri noge i dva... No dobro, ni to nas kao civilizaciju vjerojatno ne bi impresioniralo, bar ne previše.

starliner oft2a

Boeing CST-100 Starliner novi je svemirski brod, nove generacije. Predviđen za prijevoz sedmero astronauta i njihov višednevni boravak u svemiru. Drugi je to tip svemirskog broda „Made in USA“ (nakon SpaceX-ova Dragona) sa nakanom druge generacije čovjekova puta u svemir. Starliner će sa nama ostati desetljećima. Njegove izvedenice moći će i dalje od Zemljine orbite.

Drugi je ovo let ovog tipa broda. Prvi primjerak poletio je 2019. i nije se odveć proslavio, no misija je svim teškoćama usprkos uspješno završena.  Taj se artefakt sada nalazi konzerviran i više neće letjeti u svemir. Starliner broj dva u svojoj je misiji odradio sve postavljene zadaće, uključujući i elegantno, nježno pravo filmsko slijetanje na kopno u maniri Srebrnog letača iz zaboravljene Stripoteke. Kao vrsta svi moramo biti sretni zbog ovog uspjeha čovjeka, naše znanosti i tehnologija. I to je ono bitno. Ogroman smo korak bliže nebesima kojima svi pripadamo. CST-100 moderni je Apollo. Na tom je tragu i ovaj eksperimentalni let (OFT-2) let. Prije slavodobitnog zabadanja zastave prethodi jako jako puno posla kojeg javnost nekako ne vidi. Starliner je sada na pravom i sigurnom putu ka nebu.

starliner oft2c

Naravno, tijekom leta brod je iskusio mnogobrojne probleme, otkaze orbitalnih i manevarskih motora, sustava cirkulacije zraka i održanja temperature, računalne otkaze, ispade senzorike, gubitak komunikacije..spisak je poduži ali to je normalno i očekivano. U narednim tjednima i mjesecima inženjeri moraju pregledati sve podatke i implementirati nova riješenja kako bi slijedeća misija bila sigurna i spremna za let dva ili tri NASAina astronauta u svemir.

Treći primjerak Starlinera završen je i upravo će on na iskustvima prethodnika odnjeti svoje prve putnike u svemir. Iako su najave pilotiranog leta Starlinera ciljale kraj ove godine, poradi tehničkih problema i vremena potrebnog za „fino podešavanje broda“ izvjesno je kašnjenje od barem pola godine. Bilo bi iznenađenje da Starliner poleti prije proljeća 2023., no to je sad samo pitanje trenutka a ne više i tehničke koncepcije. Obzirom na više od pet milijardi dolara uloženih u ovaj projekt rezultati su sada na dohvat ruke.

Nemojte da vas u ovom nepilotiranom test letu zbuni astronautkinja koju ćete uočiti na ponekim fotografijama unutrašnjosti Starlinera, radi se o bezživotnom humanoidnom korpusu sa senzorikom čija je namjena detektirati uvjete i parametre leta unutar kabine za buduće astronaute.

starliner oft2d 

Problemi u prvoj misiji 'Boeingovog' broda 'Starliner'

Boeingov Zvjezdani brod prvi put pristao na ISS