Astronautika: misije

Zamisli ovakvu scenu. Ti si Ja sam na Marsu, u Gejlovom krateru, naslonjen na rover. Sunce je upravo zašlo a temperatura rapidno pada. Bacam setan pogled u vis i gledam sjajne, paperjaste oblake, osvetljene Suncem iako je ono već iza horizonta. Zbog velike visine na kojoj se nalaze, Sunce ih i dalje osvetljava. Dok odvrćem grejanje na drva u mom skafanderu, posmatram kako noćni oblaci plove kroz vazduh, gubeći se od istoka ka zapadu u pravcu Sunca koje nestaje...

Da se ne lažemo, ja nisam na Marsu. Tamo je samo 'Curiosity', i on je nedavno, sam samcit, posmatrao zalazak Sunca. Pravio je snimke NavCamom, kamerom relativno širokog vidnog polja (45 stepeni), i nagledao se oblaka, pa je to podelio i sa nekim od nas koji (još) nisu bili nikad na Marsu. Sledi spektakularan komplet od ttri seta od po 3 kadra koji su složeni u panoramske animacije:

c1
Rover je bacio pogled u vis nakon zalaska Sunca 2410. sola (18. maja 2019.) i pratio kretanje oblaka visoko iznad tla. Zbog velike visine, oblaci od kristalića leda su i dalje bili osvetljeni Suncem, te su nazvani 'noctilucent' oblacima, tj. onim koji sijaju u mraku. 

Jedan momak, Sean Doran, gledo je animaciju i veto sve to ispeglao i napravio lep video:


https://youtu.be/vdXnZavTDTg

Neverovatno. A to nije sve. 'Curiosity' je snimio još jedan set fotografija, snimljenih baš nedavno, koje nisu animirane ali pokrivaju veliki deo neba:

c2
https://twitter.com/thomas_appere

Prethodni snimci prikazuju samo jednu lokaciju na nebu, tako da se nema utisak u odnosu na panoramu. S druge strane, drugi snimci sadrže nekoliko vremenskih koraka. Evo jedan primer:

ezgif.com resize
Još jedan snimak neba 13. maja 2019.

Zbog toga što su napravljene posle zalaska Sunca, NavCam je zahtevao dugačku ekspoziciju da bi napravio ove slike: 10 do 70 sekundi. Takva neuobičajeno duga ekspozicija otkriva nesavršenost kamere, čineći da slike imaju 'sneg', naročito pri 70-sekundnim ekspozicijama. To ne smeta, jer su slike i dalje odlične.

c4
Rover ima 2 para navigacionih kamera. Svaka ima 220 grama i troši oko 2,2 W struje. Kamere su crno-bele i montirane su na glavnom jarbolu.

Šta bi ove slike učinilo još izuzetnijim? Boja! NavCam su monohromatske, što znači da ne mogu da slikaju u boji. Rover može da pravi kolor slike jedino uz pomoć MastCam kamere, ali sa mnogo užim vidnim poljem, gde se gubi utisam panorame. Ali za razliku od rovera, mi ljudi možemo da zamislimo kako bi to izgledalo (uz pomoć drugih kamera koje su uhvatile boju pre zalaska Sunca), i kako bi videli nebo i oblake da gledamo sopstvenim očima.

Marsov rover „Curiosity“ e-knjiga D. Dragovića

Curiosity korice 80

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: