Astronautika: misije

NASAin rover Opportunity traži mjesto za prezimljavanje

MER B PerserveranceValley 20170619

Marsovska zima približava se lokalitetu Endeavour kratera. Svakim danom fotonaponski solarni paneli NASAina rovera Opportunity dobivaju sve manje svjetla, radne operacije rovera pažljivo se planiraju i traži se pogodno mjesto za preživljavanje duge, hladne zime.

Opportunity trenutačno istražuje „Perseverance Valley" na zapadnim obroncima Endeavour kratera i u potrazi je za padinom na koju će ga kontrolori misije parkirati.

mer A na Marsu

Rover mora osigurati bar minimalnu osunčanost fotonaponskih panela kako bi tijekom kratkih Marsovskih zimskih dana (SOL-a) proizveo dovoljno energije kojom će grijati svoje najosjetljivije sklopove i povremeno se javiti kući. To se postiže na način da se rover parkira na padini pod kutem prema sjeveru kako bi paneli bili čim više nagnuti ka jugu – prema Suncu.

Lansiran je 07. juna 2003., a marsirao 25. januara 2004. Iako mu je predviđeni radni vijek bio najviše do kraja aprila 2004. on je nakon trinaest i pol godina rada još uvijek operativan! Ukupno je na Marsu proveo 4837 tamošnjih dana (SOL-a) pri čemu brojač prijeđenih kilometara na današnji dan pokazuje 45.020 m. Preživi li ovaj pripadnik druge generacije Marsovih rovera još jednu zimu te uspješno odveze još jednu istraživačku sezonu, naredne godine proslaviti ćemo njegovih 5000 dana na Marsu a moguće i (prvih) pedeset kilometara kotrljanja po pijesku i kamenju. Uspjeh kakav se nitko, ali ama baš nitko, nije ni u snu usudio zamisliti.

MER B BurnsCliff SOL290

 


ROVER141Roveri: Spirit i Oportjuniti