Astronautika: misije

NASA/ESA-in svemirski teleskop Habl je snimio auroru, svetlosne efekte nastale interakcijom atmosfere Jupitera i solarnog vetra. Ovaj program posmatranja je u korelaciji sa NASA- inim svemirskim brodom Junona koji se trenutno nalazi pred Jupiterom i sprema se da 4. jula 2016. uđe u orbitu oko najveće planete Sunčevog sistema.

hs 2016 24 a web print

Aurora nastaje kada visoko-energetske naelektrisane čestice, izbačene sa Sunca koje čine solarni vetar, uđu u atmosferu planete, u blizini njenih magnetnih polova i sudare se sa atomima gasa. Zbog toga se aurora naziva i polarna svetlost.

Dok Habl posmatra i meri auroru na Jupiteru, sa svoje orbite oko Zemlje Junona, koja se nalazi na dva dana od velikog gasnog džina, meri osobine solarnog vetra oko sebe; što je savršena saradnja između teleskopa i sonde.

Jupiterova aurora je ogromna, energetski je više od sto puta jača od aurora na Zemlji. Za razliku od onih na Zemlji, one ne prestaju, trajne su. Na Zemlji su aurore uzrokovane solarnim olujama. Kada naelektrisane čestice solarnog vetra vođene magnetnim silama zemljinog magnetnog polja uđu u gornje slojeve zemljine atmosfere one pobuđuju atome gasova koji isijavaju crvenu, zelenu i ljubičastu svetlost.

jupiter magnetosphere schematic
https://www.boulder.swri.edu/~spencer/digipics.html

Jupiter ima dodatni izvor naelektrisanih čestica za svoju auroru. Njegovo jako magnetno polje privlači naelektrisane čestice ne samo solarnog vetra, već i čestice koje u prostor izbacuje, po svojoj orbiti satelit Io, poznat po velikoj vulkanskoj aktivnosti.

Nova merenja i zapažanja Habla i Junone će pomoći da bolje razumemo kako Sunce i drugi izvori utiču na auroru.

Detaljnije: HUBBLESITE 

SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret

Činjenice o Jupiteru