Astronautika: misije

juno

Kosmička sonda Juno je lansirana sa Zemlje 2011. Do Jupitera će stići 4. jula 2016. Oko Jupitera će se kretati po eliptičnoj, polarnoj orbiti. Najmanje približavanje planeti će biti na samo 5 000 km.

Juno je 13. januara 2016. bio udaljen od Sunca 793 miliona km. Do Jupitera za manje od šest meseci ima da prevali još 100 miliona km.

Juno putuje brzinom od 25 kilometara u sekundu u odnosu na Zemlju i 7,6 kilometara u sekundu u odnosu na Sunce. Do sada je prevalio 2,73 milijarde kilomentara (tj. 18,23 AJ; pošto ne ide pravolinijski njegov put je znatno duži od rastojanja Jupitera do Zemlje). Radio signal do Juna do Zemlje (ili obrnuto) putuje 41 minut.

Prvu fotku Jupitera bi trebalo da dobijemo do kraja januara.

Juno je prvi kosmički brod koji je projektovan da koristi solarnu energiju na tako velikoj udaljenosti od Sunca. Juno nosi tri solarna panela dužine po 9m na kojima se nalazi 18 698 solarnih ćelija. Na Zemlji bi ovi paneli proizveli oko 14 kW električne energije. Jupiter je pet puta dalje od Sunca nego Zemlja, pa će paneli proizvesti samo 500 W energije što će biti više nego dovoljno da sonda obavi posao.

Za više informacija:http://www.nasa.gov/mission_pages/juno/main/index.html

 gdejejuno

 

SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret

Juno - manje od godonu dana do Jupitera!

Sonda „Juno“ nenadano prebačena u „safe mode“

Juno i safe mood!

Juno sigurno prema Jupiteru

Juno odrađuje složene manevre

JUNO snimio Zemlju i Mesec

Juno krenuo prema Jupiteru

Uspešno lansirana sonda JUNO!!!

Odbrojavanje za Juno 

Juno – nova misija za Jupiter

Juno – nova povijesna misija k jupiteru