Kakve su mogućnosti razvoja inteligentnog života na planetama crvenih patuljaka i koje prednosti bi takav život imao u odnosu na život sa planetarnih sistema kao što je naš?

Crveni patuljci, zvezde sa masom 0,075 i 0,50 našeg Sunca, najbrojnije su zvezde u našoj galaksiji, ali zbog svoje slabe sjajnosti nisu lako uočljivi golim okom. Ove zvezde su manje od zvezde poput Sunca, što znači da ne troše gorivo (vodonik) tako brzo i mogu da traju od 100 do 10.000 milijardi godina. Ovo je višestruko duže od veka našeg Sunca, koji se očekuje da traje oko 10 milijardi godina. O interesantnom planetarnom sistemu crvenog patuljka pisali smo OVDE. Novija istraživanja govore da je nama najbliža zvezda Proksima Kentauri, da je crveni patuljak i da oko nje kruži planeta veličine Zemlje u nastanjivoj zoni.

1
Trappist-1: Planetarni sistem crvenog patuljka koji smo do sada najbolje upoznali.

Razvoj života na planetama crvenih patuljaka

Život na planetama crvenih patuljaka bi bio izložen drugačijim uslovima u poređenju sa životom na Zemlji. Zbog toga što su ove zvezde manje, planete koje kruže oko njih su bliže, što znači da su izložene mnogo većim količinama zračenja. Zbog toga je verovatnoća razvoja života na tim planetama možda manja, ali život na ovim planetama se može prilagoditi ovim uslovima, jer imaju na raspolaganju neverovatno dugo vreme, tako da neki naučnici veruju da bi život mogao da se razvije i evoluira tako da postane otporan na zračenje.

Ako se inteligentni život razvije na planeti koja kruži oko crvenog patuljka, on bi mogao da imao prednosti u odnosu na inteligentni život koji se razvio na planeti koja kruži oko zvezde poput Sunca. Jedna od prednosti je ta što bi život na planeti oko crvenog patuljka imao na raspolaganju više pokušaja da se razvije i postane istinski inteligentan. Da prevaziđe veliki filter samouništenja.

Druga prednost života na planeti oko crvenog patuljka je ta što bi pripadnici tih civilizacija mogli da žive mnogo duže od nas. To je zato što je evolucija imala stotine milijardi godina na raspolaganju. Ovo bi moglo dovesti do toga da pripadnici inteligentnog života na planeti oko crvenog patuljka žive proporcionalno duže, 10 do 1000 puta duže od nas.

S obzirom na ove prednosti, verovatnoća da postoji inteligentni život na planeti oko crvenog patuljka je veća nego što se ranije mislilo. Ipak, s obzirom na to da je život na ovim planetama izložen drugačijim uslovima, on bi mogao biti u obliku koji se veoma razlikuje od života na Zemlji

2
Da li planete crvenih patuljaka mogu biti kolevke intligentnog života? Ako mogu to će biti inteligentan život bitno različit od našeg.

Vasiona po meri stanovnika planeta crvenih patuljaka

Zbog dugoživotnosti bića sa planeta crvenih patuljaka, međuzvezdana rastojanja više nisu tako nepremostiva prepreka kao što jesu kratkoživućim Zemljanima. Ovo znači da bi putovanje kroz svemir moglo postati mnogo lakše i praktičnije, s obzirom na to da bi putnici mogli putovati tokom dužeg vremenskog perioda, odnosno za svoj životni vek bi stizali do susednih crvenih patuljaka.

U našoj galaksiji najviše ima crvenih patuljaka i oni bi mogli postati prirodna odredišta za putovanja kroz svemir. Ovo je zato što bi putnici mogli da posete mnogo planeta oko crvenih patuljaka, što bi im omogućilo da prouče različite oblike života i uslove na ovim planetama.

Pošto je evolucija rešila problem otpornosti na zračenja matične zvezde, zaštita u međuzvezdanim putovanjima bi za njih bio daleko manji problem, ako bi i bio.

4
Inteligentan život koji bi se razvio na dugoživućim planetarnim sistemima crvenih patuljaka, to bi bio život za koji je vasiona po njegovoj meri.

Iako postoje brojne prednosti za inteligentan život na planetama oko crvenih patuljaka, postoje i određene prepreke. Na primer, zbog toga što su planete oko crvenih patuljaka tako blizu svoje zvezde, postoji i veća verovatnoća da će biti izložene opasnim zračenjima i drugim faktorima koji mogu uticati na život na ovim planetama. Ove prepreke ne bi trebalo da spreče inteligentni život da se razvije na planetama oko crvenih patuljaka, već bi trebale biti shvaćeno kao izazovi koje je potrebno prevazići.

Potraga za životom na planetama crvenih patuljaka

S obzirom na sve prednosti koje bi inteligentni život na planetama oko crvenih patuljaka mogao da ima, ne bi bilo iznenađujuće da se mnogi istraživači usredsrede na traženje života na ovim planetama. Postoji mnogo različitih tehnologija koje bi mogle biti korišćene za ovo istraživanje, uključujući teleskope visoke rezolucije i druge instrumente koji mogu detektovati prisustvo vode i drugih elemenata koji su neophodni za život.

U stvari, mnoge misije koje su trenutno u pripremi imaju za cilj traženje života na planetama oko crvenih patuljaka. Na primer, Evropska svemirska agencija trenutno priprema misiju poznatu kao "Plato", koja će tražiti planete oko crvenih patuljaka koje su slične Zemlji i koje bi mogle podržavati život. Ova misija bi trebalo da lansira svoje instrumente 2026. godine.

3a
Misija Plato, u potrazi za planetama crvenih patuljaka. Planirana za lansiranje 2026 god. letelica će biti postavljena, tamo gde je Džejms Veb svemirski teleskop, u L2 tačku.

Osim toga, NASA takođe ima planove za istraživanje planeta oko crvenih patuljaka. Na primer, misija koja je u pripremi pod nazivom "Transiting Exoplanet Survey Satellite" (TESS) ima za cilj otkrivanje novih planeta oko crvenih patuljaka, kao i planete oko drugih zvezda. Ova misija je lansirana u aprilu 2018. godine.

Uzimajući u obzir ove misije i mnoge druge istraživačke napore, moguće je da ćemo u bliskoj budućnosti saznati više o životu na planetama oko crvenih patuljaka. Ovo bi moglo dovesti do otkrića oblika života koji su prilagođeni drugačijim uslovima u poređenju sa životom na Zemlji.

3
Kada se sve zvezde budu ugasile, poslednje mesto gde će život biti moguć, biće planete crvenih patuljaka koji će i dalje sijati. Taj život može biti vrlo različit od onoga što mi poznajemo.

Istraživanje planeta oko crvenih patuljaka bi moglo imati mnoge pozitivne efekte za naše razumevanje svemira. Postoji mogućnost da crveni patuljci još uvek nisu iznedrili inteligentne civilizacije; oni su tek na samom početku svog izvanredno dugog životnog veka, ali će zato biti i poslednji. Kada se sve zvezde budu ugasile, svetleće samo crveni patuljci i život će biti moguć samo na njihovim planetama. Neki život potpuno drugačiji od svega što je vasiona prethodno omogućila, dalek i nama nepojmljiv.