Metropolisposter
Izvor: Vikipedija

Metropolis je čuveni nemački naučno fantastični film iz 1927. godine, jedan od najpoznatijih i najslavnijih u čitavoj istoriji kinematografije. Režirao ga je austrijsko-nemački režiser Fric Lang. Lang je bio i koautor scenarija (sa svojom suprugom Tea fon Harbou), a i montažer. Film je koštao oko 5 ili 6 miliona maraka, preračunato u današnji dolar, oko 200 miliona dolara i bio je najskuplji nemi film. Toliki novac je za ono vreme bila skoro neverovatna suma zbog koje se studio koji je film finansirao našao pred bankrotom.

Radnja filma se događa u budućnosti, a govori se o sukobu ideja kapitalizma i komunizma. 

Za film bilo je angažovano hiljadu statista. Za specijalne efekte izgrađene su minijature futurističkog grada. U današnjoj literaturi piše da su one kasnije inspirisale filmove Istrebljivač i Ratovi zvezda.

Film je trajao preko 210 minuta, ali su neki delovi tokom vremena izgubljeni. Nešto od tog materijala prnađeno je 2008. godine.

Današnjoj, posebno mlađoj publici navikloj na savršene vizuelne efekte, na veliku dinamiku, ovaj crno beli i još nemi film sa grotesknom, prenaglašenom glumom, mimikom i gestikulacijom, učiniće se apsurdan, ali treba uzeti u obzir vreme kada je film sniman i sa kojim tehnologijom. Ako to imate na umu i ako pažnju posvetite sadržaju, posebno uzimajući u obzir ondašnje istorijske okolnosti kada je svet bio u sukobu sa samim sobom, kada su se rušile tradicionalne vrednosti, a nove još nisu bile izgrađene -  videćete da je film odličan!

 

 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...