Rusija je naručila prvu seriju od pedeset aviona kodne oznake T-50, novih vladara zračnog prostora. Tvrtka Suhoj pobjedila je svojevremeno na tehnološkom mitingu između Suhoja i MIGa te je upravo njezin avion izabran za lovca budućnosti, daleko superiornijeg od bilo čega što je danas u planu ili u zraku diljem svijeta.

t50-1 Ruski lovac budućnosti postaje stvarnost
Tamošnje ministarstvo obrane potvrdilo je kako je osiguran novac za nabavku prvih eskadrila novog zračnog lovca koji je sada prošao početne testove i spreman je za završna ispitivanja pred serijsku proizvodnju tijekom narednih nekoliko godina. Premijer Vladimir Putin kaže kako će u konačnici Rusko zrakoplovstvo biti opremljeno s nekoliko stotina ovih aparata. Predserija od desetak aviona biti će u sastavu opitnih jedinica već krajem 2012.

t50-2
Umjetnička vizija T-50 u zraku

Novi vladar neba biti će mogućnostima i cijenom superioran svim potencijalnim konkurentima. Primjenjene tehnologije, njihova integracija i bogato dosadašnje iskustvo garancija su kako riječi Putina nisu samo „zastrašivanje“ protivnika već neosporna činjenica.

t50-3 Prvi let prototipa T-50
Snažni svevideći radar u kombinaciji s infracrvenim, zvučnim i laserskim primo-predajnicima, snažnom računalnom potporom daju ovom avionu mogućnost da „sve vidi i sve zna“ o situaciji u zračnom prostoru. Rakete nove generacije koje su spremljene u prostor unutar trupa avionu daju čistu aerodinamičku konfiguraciju, a dva vektorski upravljana motora potiska od preko 18t svaki avionu daju manevarske sposobnosti dosad neviđene u svijetu. Piloti klasičnih aviona morati će prije dobivanja „licence“ za pilotiranje ovim avionom nanovo proći obuku, jer kako kaže probni pilot T-50 Sergei Bogdan povlačenje palice na sebe ne znači da će avion podignuti nos već načiniti neki manevar koji pilotima protivničke strane može samo pokazati kako zakoni aerodinamike i fizike možda i nisu baš točni. Suhojev T-50 može u vertikalnom penjanju probiti zvučni zid, odnos mase i potiska motora od 1:1,5 daje mi ogromnu rezervu snage a operativna visina leta od preko 20km, brzina krstarenja od 1800km/h te znatno smanjen radarsko-toplotni odraz čine ovaj avion gotovo nestvarnim i pravom noćnom morom za protivničku stranu. Pretpostavlja se kako će ovi avioni ostati u operativnoj upotrebi najmanje 30-40 godina uz modernizacije koje se u njega budu ugrađivale tijekom tog vremena.

t50-4
Shematski prikaz Suhoja T-50

T-50 će zamijeniti ranije inačice aviona Mig-29 i Su-37. Cijena pojedinog aparata biti će ispod 100 milijuna USD.