Astronautika: istorija

pdf

 Izgubljeno poreklo
rakete „Протон“

Mada je ’Протон’ jedna od najpoznatijih ruskih raketa danas, njeno poreklo je u mnogome ostalo tajanstveno. Kao i većina ostalih ruskih kosmičkih raketa, i ’Протон’ je zamišljen kao vojni balistički projektil. Na sreću, leteo je noseći samo kosmičke brodove, nikada bojeve glave. Ipak, vojno poreklo je ostavilo tragove na konstrukciji same rakete kao i na lansirnom postrojenju.


proton-poreklo

Kad neko pomene raketu, prva asocija mi je sovjetski Протон. Prvi je lansiran 1965. godine a i dan-danas je u upotrebi, što ga čini jednim od najuspešnijih teških bustera u istoriji kosmičkih letova. Svi “Протони” se oduvek proizvode u Moskvi a odlate se vozom transportuju do Bajkonura. Do lansirne rampe stižu horizonatalno a onda se dižu u vertikalni položaj radi lansiranja. Dvostepena varijanta (“Протон“; УР500) predstavlja jednu od prvih raketnih nosača srednje klase, dok teška trostepena varijanta (“Протон-К“) ide ruku pod ruku sa američkim „Saturnom-1B“.

Kao i mnoge druge sovjetske rakete, i ova je dobila ime prema prvom teretu koji je nosila prilikom lansiranja. Nadimak “Протон” vuče poreklo od serije velikih naučnih satelita “Протон, koji su bili među prvim teretom ovih raketa. Tokom Hladnog rata, agenti CIA su raketu označavali kao D-1/D, odn. SL-12/SL-13.

 

Протон” je bio sredstvo za lansiranje sovjetskih i ruskih orbitnih stanica “Салют-ДОС“ i „Алмаз“, modula za stanice „Mир“ i ISS, planiranih kosmičkih brodova sa ljudskom posadom ТКС i „Л-1“/Зонд (sovjetski cislunarni program), kao i bezbrojnih zemaljskih satelita i brojnih međuplanetnih stanica na Mesec, Veneru, Mars, pa čak i na Halejevu kometu.

Dо 1994, „Протони“ su ruskoj kosmičkoj industriji donosili oko \(4,5 milijardi, da bi se od 2011. ta cifra popela na preko \)6 milijardi. Kako ruska kosmička agencija javlja, “Протони” će leteti nebom do 2030. godine.


 

mp-1 Preuzmite e-knjigut u PDF verziji
(24 strane, 19,7  MB)
download

pdf


 RN PROTON - e knjiga o čuvenoj raketi

Proton - video zapisi

 Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: