Astronautika: istorija

jg
Jurij Gagarin
jg1
Kako su novine pisale o Gagarinovom letu u svemir
jg2
Trajektorija putanje Vostok-1
jg3

Dana 12. aprila 1961. godine s Ruskog kozmodroma Baikonur u 07:07 po našem vremenu poletjela je raketa koja je na svom vrhu nosila kapsulu Vostok-1 u kojoj se nalazio Jurij Gagarin. Njegov je kratki svemirski let završio slijetanjem u 08:55.

Tih nešto više od stotinu minuta leta bilo je dovoljno da tadašnji SSSR preuzme primat u cijeloj astronautici. Njegov je povijesni let kojeg danas obilježava čitavo čovječanstvo protekao u zoni “velikog tehničkog rizika”. Nasreću sve je proteklo dobro te je vojni pilot postao ikona svemirskog doba čovječanstva. Manje su poznate činjenice kako on nije bio najbolji u kozmonautskom odredu, izabran je za let tek neposredno prije lansiranja rakete a navodno je njegov zarazan osmjeh odigrao presudnu ulogu u odabiru lica prvog svjetskog astronauta koja se odaslala diljem svijeta. Prilikom slijetanja kapsule Gagarin se na nekoliko tisuća metara iznad tla katapultirao te prizemlio padobranom. Zbog pogrešaka raznih senzora i znatno veće visine leta od planirane slijetanje se dogodilo znatno dalje od planiranog. Postoje anegdote kako su ga tamošnji seljaci vidjevši slijetanje pozdravili kao “boga koji je došao s nebesa”. Cijeli projekt bio je obavijen strogom tajnošću a alfa i omega Ruskog svemirskog programa – Koroljev u svakom je trenutku znao što rade američke kolege te je potpuno vladao situacijom tko će biti prvi čovjek u svemiru.

Pomalo bizaran običaj, proistekao iz Gagarinove potrebe za mokrenjem prije samog lansiranja kada je izašao iz autobusa koji ga je prevozio do lansirne rampe, zadržao se svih ovih godina u Rusiji. Svi astronauti prije ulaska u raketu pomokre se na "Gagarinovom mjestu", a navodno ni žene-astronauti nisu izuzete iz toga. Danas, pedeset I jednu godinu godina kasnije, nekadašnji rivali u svemirskoj utrci intenzivno surađuju. Ruski kozmonauti lete u američkim svemirskim brodovima i obrnuto. Sam Gagarin stradao je nekoliko godina nakon leta u svemir pri nikad posve razjašnjenim okolnostima pada trenažnog aviona-lovca MIG-25 UTI. Ipak, njegovo je ime i kratki povijesni let zauvijek promijenilo čovjekovo istraživanje i poimanje svemira.

 


First Orbit

50 godina kosmonautike
Srećan praznik Gagarinu (i svima nama)
GAGARIN SUMNJAO DA ĆE BITI PRVI
Misteriozna smrt Jurija Gagarina
Kako je poginuo Gagarin (prvi deo članka iz Astronomije)
Misteriozna smrt Jurija Gagarina - II deo, PDF
Moj brat Jurij
POVODOM DANA KOSMONAUTIKE 12. aprila 1961. godine u kosmos se vinuo prvi kosmonaut planete, Jurij Gagarin. Kako su za taj let saznali njegov brat, majka i otac. O tome je u svojoj knjizi “Moj brat Jurij” pisao Valentin Gagarin, brat prvog kosmonauta. Tekst je na srpskom jeziku objavljen 70-ih godina u prevodu Rajka Doškovića, dopisnika, urednika i prevodioca RIA "Novosti".