Astronautika: istorija

challenger

Juče je objavljen do sada nikada emitovan video snimak eksplozije šatla "Čelindžer". 
Snimak je  28. januara 1986. napravio tada 19-godišnji Džefri Olt koji je sa roditeljima prisustvovao tragičnom lansiranju.

Iz nekog razloga, snimak je držao kod kuće 26 godina i tek ga je sada dostavio jednom listu.

Čitave vest se nalazi ovde

Iako na snimku dominira nekontrolisani let dva spoljašnja bustera na čvrsto gorivo, važno je skrenuti pažnju na tanani trag dima koji ide desno-dole i nestaje iz kadra - to je odbačena kabina sa sedmoro astronauta.

 

Exclusive New Video: The Space Shuttle Challenger Disaster


Nesreća spejs šatla "Challenger"


 

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi: